Kašnjenje plata

Marina Čigoja

"Ti bi, Pantiću, i da radiš i da primaš platu." Legendarna Šojićeva rečenica kod nas je odavno zaživjela u praksi, pa mnogi radnici ne samo što primaju mizerne plate nego ih mjesecima uopšte i ne dobijaju.

Podaci Saveza sindikata RS kažu da je u Srpskoj u prošloj godini čak 27 odsto radnika primalo platu sa zakašnjenjem. I to je još i dobar podatak jer, tvrde u Sindikatu, tamo gdje nema sindikalnog organizovanja situacija je mnogo gora.

Plata se čeka i mnogo duže, a ne poštuju se ni brojna druga radnička prava.

Neisplaćivanje plata i neuplaćivanje doprinosa kod nas postaje sve češća pojava, a ne izuzetak. Ono što je u normalnim i razvijenim zemljama nezamislivo, kod nas se svakodnevno dešava. Najbolji primjer za to u posljednje vrijeme svakako su radnici banjalučkog "Kosmosa". Iako nisu primili 17 plata, od njih se očekivalo da ne štrajkuju, da rade i ćute i da čekaju kada će para biti. Ako ih bude.

Međutim, iako su štrajkovali skoro pet mjeseci, problemi u ovom preduzeću još nisu riješeni. Ništa bolji rezultati nisu ni u drugim preduzećima u kojima su se radnici odlučivali za ovakav vid borbe kako bi dobili ono što su zaradili. Uglavnom se to završavalo na nekim rješenjima koja su bila kratkog daha.

Pošto štrajkovi ne daju rezultat, postavlja se pitanje šta država može da uradi da zaštiti prava radnika. Iako može i iako bi morala, neke konkretne poteze nismo vidjeli.

Iako je u Srpskoj donesen zakon koji predviđa zatvorsku kaznu za poslodavce koji ne isplaćuju plate radnicima, i od toga mala vajda. Nije mi poznato da je do sada neki poslodavac odgovarao za to.

Šta je radnicima ostalo? Još će na kraju zaista i početi da misle da su srećni ako imaju posao, pa makar platu i ne dobijali. Jer, ipak je najčešći argument kod mnogih poslodavaca za svako pitanje radnika "šta se buniš, znaš li koliko njih ima na birou koji bi rado radili"?

Naravno, ne smijemo sve poslodavce staviti u isti koš, jer nema sumnje da ima i onih koji poštuju sva prava radnika. Pitanje je samo kakva se poruka šalje i njima, jer dok oni izmiruju sve svoje obaveze, drugi se bogate na grbači radnika i države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana