Karta za Evropu

Vedrana Kulaga Simić

BiH odavno ide putem koji vodi ka evropskoj porodici, ali uveliko kasni za kolegama iz regiona ka tom cilju, koji je podvučen u njenim strateškim dokumentima.

Svima je jasno da je na tom putu ostalo upisano više pehova nego uspjeha i da je situacija veoma često bila takva da su nakon jednog uspješnog koraka naprijed slijedila dva nazad i zato i jesmo gdje jesmo i ovakvi kakvi smo.

Ruže trenutno ne cvjetaju ni u Evropskoj uniji, a kamoli u BiH, koja je, eto, ipak dobila polovinom prošle sedmice uslovno zeleno svjetlo za dalji put ka punopravnom članstvu i definitivno teške zadatke koje mora da ispuni kako bi zvanično dobila status kandidata.

Krojači evropskog Mišljenja o napretku BiH jasno su stavili do znanja da je krajnje vrijeme da konačno bude završen proces formiranja vlasti u BiH jer su opšti izbori održani još u oktobru prošle godine.

Taj korak je preduslov za početak rješavanja svih postavljenih zadataka na daljem putu ka EU, a dobar dio liste otpada na pitanja o kojima godinama nema saglasnosti i o kojima strane u BiH imaju totalno drugačije viđenje. Jedno je sprovođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u  Strazburu u predmetu “Sejdić i Finci protiv BiH”, koja datira još iz 2009. godine, a u kojoj je sud obavezao BiH da iz Ustava izbaci diskriminišuće odredbe koje onemogućavaju pripadnicima nacionalnih manjina da budu kandidati za najvažnije funkcije u zemlji. Republika Srpska je još prije dosta godina dala prijedlog kojim bi bilo riješeno to pitanje, ali je zapelo u odnosima između federalnih partnera.

Na spisku domaćih zadataka su i pitanja koja se odnose na poziciju stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, na koje godinama upozorava Republika Srpska i koja traži da napuste pozicije, a čemu se protivi dio stranaka iz FBiH. I tako dalje i tako dalje.

Evropa je pred domaće lidere postavila veoma teške uslove ako se u uzme u obzir aktuelna politička situacija u BiH, odnosno blokada koja je više nego vidljiva na terenu i kojoj se kraj trenutno ne nazire. Veće su prilike da bi se mogla čak i produbiti i dovesti zemlju u krajnje neizvjesno stanje.

U takvoj situaciju i takvim odnosima na političkoj sceni teško se može i zamisliti da bi BiH uskoro mogla da napravi neki vidljiviji i značajniji napredak ka EU.

A to joj je prijeko potrebno. Manje zbog približavanja EU, a više zbog toga da sačuva što se sačuvati može na svojoj teritoriji.

Niko ne može da porekne da je BiH u velikim problemima, od političkih, ekonomskih, socijalnih... Karta za Evropu je stigla, a na domaćim liderima je odluka da li će je iskoristiti ili pocijepati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Iskaznice moje mile
Iskaznice moje mile
Nenadmašan u mržnji
Nenadmašan u mržnji
Nova meta SAD
Nova meta SAD
Uskraćene lekcije
Uskraćene lekcije
Niko neće u vojnike
Niko neće u vojnike
Reforme pod hitno
Reforme pod hitno
Njemački virus
Njemački virus
Moć ratnika
Moć ratnika
Dokle ćemo se lagati?
Dokle ćemo se lagati?
Srpska na suvom
Srpska na suvom
Naopaka istorija
Naopaka istorija
Posljednji trzaji
Posljednji trzaji
Poslaničke prevare
Poslaničke prevare
Američka dresura
Američka dresura
Predizborni rijaliti
Predizborni rijaliti
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana