Karađorđevo

Goran Maunaga
Karađorđevo

U Karađorđevo su juče bile uprte oči cijelog Balkana. Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić te predsjednici Srbije i Turske Boris Tadić i Abdulah Gul tražili su zajedničko rješenje za tri različite zemlje, sa vrlo sličnim problemima.

Iako je bilo najava da će šefovi država biti stavljeni pred "nezgodna pitanja", otvorenost za dijalog, pokazao je u Karađorđevu svoju najsvjetliju stranu.

Karađorđevo je pokazalo spremnost na razgovore i dalje jačanje saradnje s ciljem zajedničkog napretka ka Evropi, što je svakako korak naprijed. Pokazalo je da prošlost i sadašnjost ne moraju da budu u svađi.

Poruka koju su lideri BiH, Srbije i Turske poslali iz Karađorđeva jasna je: Budućnost Balkana je u razbijanju predrasuda, procesu pomirenja i nemiješanju u unutrašnje stvari drugih država.

Upravo je posljednja poruka do sada stvarala i najviše problema stanovništvu ovih zemalja.

Turska je u nekoliko navrata pokazala da joj je u interesu jači uticaj u BiH, koji joj je svojevremeno obezbjeđivao bivši predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Očigledno je da se Turska i danas poziva na Istanbulsku deklaraciju koju je Silajdžić lani samoinicijativno potpisao sa turskim predsjednikom Abdulahom Gulom i koju srpska strana nikada nije prihvatila.

BiH, nažalost, ima višestruko negativno iskustvo sa stranim uticajima na svojoj teritoriji, počevši od OHR-a pa do svih svjetskih država koje su se trudile da održe tenzije i krizu u i onako komplikovanoj državi.

Srbija, koja se godinama bori sa uticajima sa strane, ima i te kako dobar motiv da se sa tom praksom ne bori, bar sa najbližim komšijama.

Bez obzira na to što je Karađorđevo, prema nekima, viđeno kao borba sa "zlim duhovima prošlosti", a drugima prilika da se istraje na poštovanju dokumenata sklopljenih jednostrano prošle godine u Carigradu, sastanak šefova tri zemlje završen je bez velikih potresa.

Pokazalo se još jedanput, da se dijalog na kraju uvijek isplati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana