Kap u moru

Milijana Latinović
Kap u moru

Cijene na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj nezaobilazna su tema među građanima već mjesecima, jer gotovo da nema jutra da na nekoj od pumpi ne osvane nova cijena, za fening ili dva viša.

I tako malo-pomalo, litar goriva začas pređe tri i po marke. Naftaši, naravno, za sva negodovanja potrošača imaju već unaprijed pripremljen odgovor da je barel na svjetskoj berzi poskupio, da je nafta berzanska roba i da oni samo reaguju u skladu sa dešavanjima na tržištu.

A reaguju ekspresno, preko noći, baš kao da je tog momenta ona nafta koja je u svijetu poskupjela stigla i do njih.

Na isti način ne reaguju kada ista ta berzanska roba na tržištu pojeftini, pa barel dosegne istorijski minimum. U tom slučaju na našim benzinskim pumpama prodaju se zalihe koje su nabavljene po onim višim cijenama i ne može tek tako da pojeftini.

Tu priču već i vrapci na granama znaju. I nikom ništa.

Inspektori navodno češljaju pumpe, utvrđuju nepravilnosti i izdaju prekršajne naloge. Posljednji pohod tržišnih inspektora na 30 benzinskih pumpi pokazao je da su u 19 njih pronađene nepravilnosti, te napisane kazne u vrijednosti od 175.300 maraka. U kontroli prije te, od marta do jula, napisali su kazne “teške” 1,67 miliona maraka.

I opet nikome ništa. Tresla se gora, rodio se miš.

Očigledno je da su te kazne, koliko god nama običnim smrtnicima zvučale visoke, zapravo samo kap u moru, jer uz enormno poskupljenje goriva naftaši su zaradili i za sebe i da plate kaznu, i opet su u plusu, jer da nisu, ne bi se iz mjeseca u mjesec ponašali isto.

Jasno je svima da je na sceni bezobrazluk i bahatost pojedinaca koji imaju podršku onih koji donose odluke, ili će u oktobru da se bore za pozicije koje će im to omogućiti. Jer da nije tako, poslije svake te inspekcijske kontrole znali bismo jasno na kojoj pumpi su utvrđene nepravilnosti, ko se to ogriješio o zakon, a sve na štetu građana. Ne mora da znači da su baš svi. Možda ima i onih koji od prvog dana rade sve po slovu zakona i kod kojih inspektor nema nijednu zamjerku. Ali mi to ne znamo.

Ne znamo, jer se o imenima ne priča. A trebalo bi imenom i prezimenom da se zna. Ovako, svi su isti u očima građana, koji platama i penzijama ne mogu da stignu sva moguća poskupljenja.

Stiče se utisak da svaka ta kazna dođe kao nagrada onima koji rade šta hoće i kako hoće. Sve dok ih ne zatvore na sedmicu, dvije ili mjesec, dok ne ostanu bez feninga zarade, očigledno je da ćemo iz dana u dan sipati sve skuplje gorivo. Ili ćemo svi na bicikle i trotinete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana