Kap u moru

Milijana Latinović

Poremećaji na svjetskom tržištu izazvali su lavinu poskupljenja i kod nas pa stanovnici Republike Srpske iz dana u dan osnovne životne namirnice plaćaju po daleko višim cijenama nego što su bile lani.

 

Zanimljivo je da za svako poskupljenje uvijek postoji opravdanje u poskupljenju nafte i naftnih derivata, dok sa druge strane i u doba kada je cijena goriva drastično padala, tim tempom nisu padale cijene namirnica.

Među najočiglednijim i najvećim poskupljenjima je svakako rast cijene ulja pa za litar, u zavisnosti od proizvođača, građani izdvajaju i više od četiri marke. Oduvijek se sve lomilo preko leđa potrošača, koji svojim platama i penzijama ne mogu da obezbijede ni ono osnovno. Tako je i danas.

Da nije pomoći od članova porodice iz inostranstva i rođaka, mnogi bi još teže sastavljali kraj s krajem. Imajući u vidu činjenicu da doznake iz inostranstva konstantno rastu, očigledno je da mnogi tim novcem krpe rupe u kućnom budžetu, koji je poput švajcarskog sira. Samo u drugom kvartalu ove godine po tom osnovu u BiH je stigao 741 milion maraka, dok je za pet godina dijaspora poslala 14,88 milijardi maraka.

Da bi donekle zaštitili potrošače Vlada Srpske juče je donijela odluku da smanji marže na osnovne životne namirnice, odnosno marža se u prometu na veliko spušta sa osam na šest procenata, a u prometu na malo sa deset na osam procenata, a sve s ciljem zaštite stanovništva.

Međutim kada se saberu sva poskupljenja, ovo smanjenje od dva procenta je kap u moru. Naravno da je svaki, pa i najmanji korak koji vodi ka zaštiti prava potrošača dobar, ali je nemoguće ne zapitati se zašto taj korak nije učinjen ranije. Marže snižene za svega dva odsto teško da će imati neki značajan efekat na kućne budžete, jer su pojedine cijene proteklih mjeseci porasle i do 50 odsto. Sve je poskupjelo toliko da ni porodice sa dvije plate ne mogu da sastave kraj s krajem, a kamoli oni sa najnižim penzijama i minimalcem. Rast cijena treba ograničiti, ali svakako treba razmišljati i u pravcu da enormna poskupljenja prati i rast primanja zaposlenih u Srpskoj. Veće plate ne samo da će doprinijeti poboljšanju životnog standarda, već će mnogima biti dovoljan razlog da prestanu da razmišljaju o odlasku u inostranstvo, a radeći ovdje doprinosiće i punjenju budžeta Srpske. Vrijeme krize, nestašice i divljanja cijena svakako je pravi trenutak da se više okrenemo domaćoj proizvodnji.

I u jeku pandemije najlakše je bilo onima koji su imali parče zemlje na selu na kojem su proizveli krompir, papriku ili neko drugo povrće, jer su se, ipak, manje "konsultovali" sa novčanikom prije odlaska u kupovinu. Srpsku je zapljusnuo snažan talas poskupljenja, a na nadležnima je da urade sve što mogu da bi pomogli onima koji još vjeruju u budućnost pod ovim dijelom neba.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana