Kamen i hljeb

Željka Domazet

Da bošnjački član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović nema namjeru da gradi dobrosusjedske odnose sa Srbijom, definitivno je potvrdilo njegovo reagovanje na najavu premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić je rekao da će i on lično i skoro cijeli njegov kabinet doći u Banjaluku da zajedno sa zvaničnicima i narodom Srpske proslave Dan Republike, a na to je Izetbegović poručio da Vučić podrškom Srpskoj i njenom predsjedniku Miloradu Dodiku promoviše politiku konflikta.

O tome ko u ovoj priči promoviše politiku konflikta, a ko mir, pomirenje i razumijevanje svakako više govore djela nego riječi. Primjera je bilo mnoštvo samo tokom ove godine.

Pođimo redom.

Primjer prvi: Ne tako davno Izetbegović je poručio predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da nije dobrodošao u BiH da razgovara o saradnji i razumijevanju.

Primjer drugi: Na obilježavanju godišnjice stradanja Bošnjaka u Srebrenici u julu Vučić je došao da se pokloni žrtvama, a Izetbegović, koji ga je pozvao da dođe, ostavio ga je među razularenom masom.

Primjer treći: Nedugo nakon kamenovanja Vučića, prvi čovjek Vlade Srbije je kompletno tročlano Predsjedništvo pozvao u prestonicu Srbije, u Beograd i na djelu svima, pa i samom Izetbegoviću pokazao kako se dočekuju gosti i ko je taj ko priziva konflikt, a ko hoće mir i razumijevanje.

Primjer četvrti: Nekoliko mjeseci nakon pokušaja ubistva Vučića u Srebrenici, on se nanovo vraća u ovu malu kasabu i njegova zemlja ulaže velika sredstva u konkretne projekte.

Ovim potezima Vučić jasno i na djelu pokazuje da mu nikakvi konflikti nisu na pameti i da je razumijevanje i tolerancija jedini put koji cijeli region može pokrenuti naprijed.

Izetbegović mu se odužio tako što ga je odmah nakon toga u jednoj TV emisiji isprozivao zato što neće da prizna genocid. A onda mu je na kraju, pored svega što se samo u ovoj godini izdešavalo, zasmetala odluka Vučića da sa svojim sunarodnicima sa ove strane Drine obilježi najznačajniji dan u Srpskoj, pa poručuje da je Vučić za konflikt. Nejasno je samo kakvu je podlogu za ovakav sud našao Izetbegović i otkad su to obilježavanja praznika i slave postale epiteti za konflikt.

Kod Izetbegovića, očigledno je to odavno, kada je riječ o Srbiji, Srpskoj i njihovim zvaničnicima, svaki potez koji nije po njegovoj volji je konfliktan.

Onaj ko zna sabrati dva i dva i ko još ima u glavi zdravu logiku, jasno će vidjeti ko promoviše saradnju, a ko konflikt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana