Kalkulacije

Veljko Zeljković

Kako stvari stoje, vakcinacija je trenutno jedini način da izađemo iz psihološkog, fizičkog, ali i zdravstvenog pakla virusa korona i povratka koliko-tolikom normalanom životu. Napraviti “imunitet krda” i vratiti se u neko predkoronarno doba. Međutim, određene zemlje, i dalje muku muče kako da za svoje stanovništvo obezbijede ove vakcine. Što zbog kraha i problema u vezi sa evropskim sistemom “Kovaks”, to zbog zakulisnih igara, u kojima jednostavno vrijedi pravilo - “ko da više njemu i vakcina”. Solidarnosti ni na vidiku. Ali “siromašni” i oni iz nekog trećeg ili četvrtog ešalona su već navikli na takav odnos bogatih zemalja.

S druge strane, države, poput Srbije, koje su uspjele da se snađu u tim mešetarskom igrama, sada imaju drugačiji problem. Uspjeli su da nabave kineske, ruske, britanske, američke i ko zna čije već vakcine. Postali su nakon Izraela svjetski lider u broju vakcinisanih.

A onda se desilo i ono što se donekle moglo i očekivati, s obzirom na mentalitet balkanskih naroda. Građani su počeli da kalkulišu. Zaboravilo se da virus korona, a posebno ovi mutirani sojevi ne znaju za kalkulacije tog tipa.

Slična situacija i u Srpskoj. Vlast je uspjela preko veze da obezbijedi jedan broj vakcina, ali je vakcinacija i dalje na niskom nivou.

Jednostavno među dobrim dijelom stanovništva vlada stav - “ma čekaćemo da stignemo na red za rusku ili kinesku vakcinu”. Postali smo preko noći doktori, imunolozi i vješti teoretičari zavjera.

Igramo se ruskog ruleta, zaboravljajući kako ovu vrstu kalkulacija niko od nas sebi ne može priuštiti, ako ništa drugo onda zbog svojih najvoljenijih i najbližih, a koji i sami moraju shvatiti da je jedini način da ostanu pošteđeni od ovog virusa jeste da odu na vakcinaciju i ne slušaju savjete komšije, koji eto ima saznanja kako su ruske i kineske vakcine najbolje, jer zapadne u sebi sadrže “ovo ili ono”.

Bunimo se protiv zatvaranja, epidemioloških mjera, nošenja maski i distance. “Pa gdje ćemo kafu piti”, najčešće se može čuti. I onda se sa te iste kafe vratimo kući i nekom od ukućana prenesemo koronu. Onda kukamo na zdravstveni sistem i doktore, jer u bolnicima nema mjesta. Jedini način da se prekine ovaj krug jeste vakcina, htjeli mi to prihvatiti ili ne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana