Kalesija i mito

Marijana Miljić
Kalesija i mito

Predstavnici institucija BiH u posljednje vrijeme hvale se na sva usta kako u ovoj zemlji nema korupcije i da je ona skoro pa u potpunosti iskorijenjena.

I dok oni pričaju o svojim nepostojećim dostignućima, nedužni srpski povratnici u opštini Kalesija moraju da daju i do 2.000 maraka opštinskom referentu Muji Tosunbegoviću da bi dobili pomoć koja im, i bez njegove pomoći, ionako pripada.

Tosunbegović, koji je i sam priznao da je od srpskih povratnika uzimao novac za prevoz junica iako su svi troškovi transporta bili plaćeni, samo je došao kao "so na ranu" Srbima u ovoj opštini. U Kalesiji se izgleda pomoć dijeli kao na nekoj drugoj planeti.

Mujo se nimalo ne ustručava da traži toliki novac da bi srpski povratnici uopšte bili na listi za dobijanje paketa građevinskog materijala.

Ovim su pobijeni svi rezultati istraživanja o iskorijenjenoj korupciji.

Ovo je samo jedan mali dio korupcijskog kruga u kojem se nalazi veliki broj državnih službenika.

Njihov identitet, najčešće zbog straha onih koji su na svojoj koži osjetili cijenu mita, ostaje neotkriven.

Zloupotrebe radnog mjesta i pozicije svakodnevica su sa kojom se svako od nas bar jednom suočio.

Tosunbegović je i te kako zloupotrijebio mjesto na kojem je, pa je "silu" htio da ispolji na srpskim povratnicima, jer mu nije izgleda bila dovoljna opštinska plata, pa je Mujo morao malo i sa strane da zaradi i to ni na kome drugom.

Iako to mnogi poriču, očigledno je da u BiH ima korupcije i da se ona lomi obično na leđima onih najslabijih, kojima je pomoć i potrebna.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, koje je i primilo prijave protiv Tosunbegovića, treba da ispita ovaj slučaj na najbolji mogući način i da doprinese pravim rezultatima iskorjenjivanju korupcije u BiH.

Nadamo se da ovaj slučaj neće ostati samo jedan u moru onih koji se istražuju i koji godinama skupljaju prašinu u fiokama nadležnih institucija, jer je krajnje vrijeme da se neko u ovoj državi pozabavi problemima običnih ljudi i da spriječi bogaćenja činovnika i svih onih koji posežu za korupcijom i bogaćenjem na muci drugih. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana