Kako?

Milijana Latinović

Stanovi u Republici Srpskoj su sve skuplji, a cijena kvadrata u najvećem gradu na pojedinim lokacijama prelazi nevjerovatnih 4.500 maraka. Uprkos iznosima koje mnogi mogu samo da sanjaju, jer za jedan kvadrat u najboljem slučaju moraju da rade pola godine, potražnja za stanovima je nikad veća.

 

Kako? Niko ne zna precizno da objasni. Dok s jedne strane građani sa minimalnim platama i penzijama jedva sastavljaju kraj s krajem i nemaju ni za osnovno, na drugoj strani zgrade niču u rekordnom roku.

I prije nego građevinci izađu iz “rupe” i zgrada dobije prve spratove, stanovi su rasprodati. Svi do jednog.

I nije to slučaj samo u Banjaluci koja bilježi rekordne cijene, od centra grada, do okolnih naselja, cijene kvadrata odletjele su u nebo i u drugim lokalnim zajednicama.

Zajedno sa cijenama kvadrata koje rastu iz dana u dan, porasli su i stambeni krediti. Inflacija je očigledno nekima dobro došla.

S jedne strane potrošačka korpa je nikad skuplja, litar ulja košta i do pet maraka, litar goriva samo što nije dostigao tri marke, a na drugoj strani pomama za stambenim kreditima i stanovima.

Jedno od objašnjenja ekonomista jeste da svi koji imaju bilo kakvu ušteđevinu nju nastoje što prije da ulože u nekretnine, jer će samo tako biti na dobitku. Čuvajući novac u banci ili u nekoj slamarici ne dobijaju ništa. Vrijednost novca pada pa dolaze u situaciju da izgube i to što imaju. Zato kupuju stanove. I nije da to objašnjenje nema smisla. Novac uložen u nekretninu je siguran. S obzirom na trend rasta cijena stan mogu da prodaju za više novca ili da ga izdaju i ubiru mjesečni prihod od kirije.

Ali ko su ljudi koji imaju tolike ušteđevine, gdje žive i od čega, čime se bave? Ko kupuje kvadrate koji koštaju više od 4.500 maraka? Brojevi kojima se barata u stanogradnji za mnoge su misaona imenica. I koga god sretnete na poslu, na kafi, bilo gdje, čućete samo kukanje na male plate i penzije, na nikad skuplje osnovne životne namirnice, sve moguće usluge.

Niko da kaže da mu je dobro da je zadovoljan poslom, platom, da je uspio da uštedi od mjesečne zarade. Ali baš niko.

Svi imaju neke svoje brige i probleme kojima ne znaju kako da stanu u kraj. Na svakom ćošku odzvanja samo inflacija, inflacija, inflacija...

Ko onda kupuje stanove? Kako kad velika većina samo preživljava od danas do sutra?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
Kuda ide ovaj svijet?
Kuda ide ovaj svijet?
Rat i mir
Rat i mir
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana