Kako su propali Čavić i Ivanić

Neđo Đević
Kako su propali Čavić i Ivanić

Republika Srpska postala je ravnopravan partner EU, a predsjednik Srpske Milorad Dodik potvrdio ulogu vodećeg lidera na ovim prostorima, poslije sastanka sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbjednost EU Ketrin Ešton. Iako je to jasno svim analitičarima, i onima za i onima protiv, jedino teško istinu je priznati dijelu nekonstruktivne opozicije u RS, predvođenoj Mladenom Ivanićem i Draganom Čavićem, kao i sarajevskoj političkoj sceni sa liderom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom na čelu.

Navikli na Lagumdžijinu "građansku" retoriku i mržnju prema svemu što dolazi iz RS, pa čak i na kompleks i tešku sujetu na pomen imena Milorad Dodik, ali manje upućeni vjerovatno su zbunjeni šta se dešava u glavama lidera PDP-a Mladena Ivanića i Demokratske partije Dragana Čavića koji su pohrlili sa tvrdnjama o navodnom porazu RS, pa čak i formiranju nekog fantomskog vrhovnog suda BiH, kojeg niko sem njih i ne pominje.

I Ivanić i Čavić, kao i Lagumdžija, počeli su da prizivaju sankcije za RS od onog trenutka kada je Dodik rekao da će na dnevnom redu Narodne skupštine RS biti riječi o referendumu u RS o radu pravosudnih institucija na nivou BiH. Poslije toga Čavićevi i Ivanićevi poslanici nisu ni glasali za referendum, jer im se valjda sviđa rad pravosuđa BiH? Incku i Lagumdžiji jasno su dali do znanja da su savršeni partneri i saveznici u sankcionisanju Dodika i institucija RS.

Nije nepoznato da kod lidera PDP-a vrlo često borave predstavnici nekih ambasada i sitni činovnici OHR-a od kojih je očekivao da ga, poslije smjene Dodika, vrate na političku scenu RS kao mogućeg lidera. Njegovi najbliži saradnici u PDP-u tvrde da ne znaju ko im je predsjednik partije - Ivanić ili stranci.

Pamti li iko da je Ivanić kao ministar inostranih poslova negdje u inostranstvu pričao o tragediji vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici, Tuzlanskoj koloni, kao i zločinima nad Srbima širom BiH? Pamte li da je govorio u Ujedinjenim nacijama, recimo, o neprocesuiranju tih zločina?

Sjeća li se neko Čavićevih argumenata o dvostrukim aršinima pravosuđa BiH? Nije li jedini zločin koji je Čavić priznao onaj nad Bošnjacima u Srebrenici? To mu je vjerovatno dalo argumente da danas govori da je "Dodik potpisao kapitulaciju RS i devalvirao Narodnu skupštinu".

Nešto mudriji Lagumdžija poslije nesankcionisanja institucija RS i dolaska visokih zvaničnika EU u Banjaluku, povukao se korak nazad i "izrazio zadovoljstvo što su PIC i čelnici EU dali podršku Incku". Nije važno što nikome nije jasno o čemu Lagumdžija govori. Jer svako normalan zna da je Incko dobio šamar, jer su mu lično zvaničnici EU pokazali da je dogovor moguć ako ga želiš i da nema ništa od sankcija na koje ga je nagovorio, između ostalih, i Lagumdžija.

RS je dobila što je i tražila. Reformu pravosuđa u kojoj će učestvovati kao ravnopravan sagovornik i partner.

I to je suština. Kao što je suština da su gubitnici petka 13. Lagumdžija, Čavić i Ivanić. Ne postoje argumenti kojima mogu da se iz te političke gabule izvade. Jer, u politici moraš imati stav i zastupati interese onoga ko te izabrao. Nekada je to hazarderska igra, nekada blef, a nekada vizija. Oni su još jednom pokazali da nemaju ništa od toga, jer igraju po konopcu koji vuku drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana