Kako siješ tako žanješ

Dragana Orlović

Vrijeme im često nije išlo naruku. Nerijetko su se borili sa kišom, sušom i vjetrom. Ali nisu samo vremenske neprilike bile te koje su zadavale muke poljoprivrednicima u Republici Srpskoj. Kako lani, tako i prethodnih godina.

Ipak, uspjeli su da se izbore i sa vremenom, i da budu jači od svih nedaća, o čemu najbolje govori informacija o radu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS u 2013.

U ovoj informaciji, koja se radi svake godine, ali koja je lani "dala" moglo bi se reći fascinantan podatak, navodi se da je ostvarena ukupna poljoprivredna proizvodnja u vrijednosti od oko 1,1 milijardu maraka, što je više u odnosu na petogodišnji prosjek od 850 miliona KM.

Povećana je proizvodnja pojedinih žitarica, voća, mlijeka, a da je bilo boljih uslova i više podsticaja, kako često znaju da kažu poljoprivrednici, moglo je biti i još bolje.

Uvijek može bolje.

Upravo tom parolom, ma koliko ona bila istrošena, treba da se vode poljoprivrednici, a još više nadležni. Nova godina je stigla, a pred svima je ozbiljan posao.

Hektari i hektari oranica čekaju da budu zasijani… Ponovo. Čekaju da se u njih uloži znoj i trud.

Vrijeme je nešto na šta se ne može uticati. Ili bolje reći, u današnje vrijeme, vrijeme je jedino na šta čovjek zaista ne može da utiče, i pred kojim sva savremena tehnologija i dostignuća padaju kao pokošena.

Ali, treba vjerovati da će nam vrijeme ove godine ići naruku, a uticati na ono, gdje i te kako ima prostora, potrebe i mogućnosti. Od podsticaja i raznih drugih ulaganja, do upravo te savremene tehnologije, koju zaslužuju i naši ratari.

Vrata resornog Ministarstva treba, odnosno moraju, uvijek biti otvorena za sve prijedloge i sugestije domaćih poljoprivrednika. Kako bi ih saslušali i kako bi im pomogli. Kako mogu i koliko mogu.

Poljoprivreda, ili adekvatniji izraz - proizvodnja hrane, jedan je od ključnih, ako ne i najvažnijih puteva ka razvoju svake zemlje i njene ekonomije. To je jedina grana, u kojoj na njene rezultate ne utiče neka velika politika, već samo jedna jednostavna, ali sa druge strane ipak, dosta složena opcija - "kako siješ tako i žanješ".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana