Kako sažvakati BiH

Aleksandar Stojanović

Rijetki su političari u BiH kojima usta nisu puna Evropske unije i nedvosmislenog evropskog puta BiH. Ipak, usta su im malo punija optužbi na račun onog drugog, kritika zbog nefunkcionisanja institucija i raznih podmetačina. I tako punih usta, potpuno kontradiktornih, postavlja se pitanje kako sažvakati BiH?

Ovu državnu tvorevinu drži isključivo uporno insistiranje njenih kreatora da je ovakva kakva je jedino moguća. Jer, kako drugačije objasniti, na primjer, posmatraču sa strane, običnom čovjeku iz Austrije, SAD ili Južne Afrike, kako je moguće da nešto čime niko nije zadovoljan opstaje i zašto se ne popravlja? Bošnjaci optužuju i Srbe i Hrvate, a Srbi i Hrvati Bošnjake. Niko ovu državu, ovakvu kakva je, ne voli, a svi se pozivaju na svoja prava. I da se razumijemo, tamo gdje ima podmetanja, upiranja prstom i optuživanja, tu nema mjesta ljubavi.

Ako ovaj gorepomenuti posmatrač sa strane zna kako i zašto se raspala Jugoslavija, bar onaj zvanični stav prema kojem su neki htjeli navodnu slobodu i da je nacionalizam prosto bio ogroman, utom mu je i upitnik iznad glave veći zašto neko vještački pokušava da održi nešto što se u krvi raspalo prije četvrt vijeka. I nije kriv taj posmatrač, na to pomisle i djeca u osnovnoj školi kada uče o raspadu Jugoslavije. Ali svaki pokušaj odgovora na to pitanje potezao bi teške, duboke i duge geopolitičke, filozofske i socio-političke rasprave.

Iako je već postala fraza, BiH svakim danom sve više pokazuje da je apsurd od države, jer tragikomične su priče o “napretku na putu ka EU”, dok se iznutra sve raspada. Međutim, ono što posljednjih godina isplivava na površinu je sve licemjerje teza i priča koje dolaze iz Sarajeva.

Ovih dana, dok samoprozvani antifašisti i “građanska opcija” iz “multietničkog Sarajeva” odbijaju da skinu table na kojima se cijeli jedan narod, koji je kroz istoriju gradio taj grad, naziva zločinačkim, istovremeno dvojica članova Predsjedništva BiH, u tom istom Sarajevu, govore da “miran razlaz u BiH nije moguć”. Svako normalan ne bi želio da živi s onim koga smatra zločincem, s kojim ne želi da se pomiri, ali to je samo još jedan pokazatelj da bošnjački politički predstavnici ne žele da priznaju prava Srba i da žele da ih pretvore u Bosance.

I da zaključimo, oni koji danas kažu da je nemoguć miran razlaz, dokaz je da ga nisu htjeli ni devedesetih i da su oni započeli i taj rat. Ali, Srbi u BiH su stvaranjem Republike Srpske dobili svoju slobodu i niko više ne želi da se upušta u današnje baščaršijske avanture. A što se tiče tabli, lijepo je od OHR-a da su rekli da je poziv Ljubiše Ćosića put ka pomirenju i Srbima ne pada na pamet da OHR pozovu da takvo saopštenje prate uslovi, ucjene i prijetnje kao kada se radi o srpskim tablama. Jer ne želimo nikome da trpi ono što mi trpimo, jedino želimo mir i dogovor. +++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana