Kako do stana

Dragana Orlović

Kupovina stana, kuće ili placa u Republici Srpskoj za mnoge koji nemaju svoj krov nad glavom je samo teško ostvariv san. Razloga je mnogo, a jedan od ključnih svakako je novac. Novac koji mnogi podstanari, bilo da su mladi bračni parovi, samci, studenti ili penzioneri - nemaju.

Problem je još veći ako se ima u vidu da mladi nemaju svijetlu perspektivu kako da zarade taj novac, jer godinama obijaju šaltere službi za zapošljavanje, a oni koji su zaposleni, ili ne primaju redovno platu ili im je zarada nedovoljna da pokriju rate stambenog kredita.

Sa prosječnim primanjima u današnje vrijeme mnogi su srećni ako uspješno plate sve račune i spoje od prvog do prvog, a da nisu ušli u minus ili se nisu zadužili.

Da je tako najbolji svjedoci su oni koji se bave prodajom nekretnina, a koji se već duži period na ovom tržištu ne mogu pohvaliti dobrim pazarom. Kriza na tržištu nekretnina davno je zakucala na vrata, pa od pomoći nije bilo ni to što su cijene stanova u posljednjih nekoliko godina značajno pale.

I dok tako mnogobrojni stanovi, kako u novoj, tako u staroj gradnji širom Srpske zjape prazni, hiljade ljudi primorano je da žive kao podstanari i da mjesečno izdvajaju po nekoliko stotina maraka za kiriju. Nemaju izbora.

Ipak, rješenje postoji. Mora da postoji. Jedno od njih su svakako subvencije. Neophodno je više subvencija na stambene kredite, posebno za mlade i mlade bračne parove. Samo tako će imati bar neku šansu i nadu da će kad-tad steći sopstveni krov nad glavom. Nije bitno od koliko kvadrata i na kojoj lokaciji, bitno je da je njihov.

Posao i stan su neraskidivo povezani, ali, nažalost, u današnje vrijeme - često nemogući spoj. A kupovina stana i dalje je nemoguća misija, i to za mnoge.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana