Kako do posla?

Ma­ri­na Čigoja

Ogroman broj nezaposlenih predstavlja najveći problem, kako u RS tako i u čitavoj BiH, koja ima više od 500.000 ljudi bez posla. Kako taj problem riješiti pitanje je na koje još nismo dobili kvalitetan odgovor.

Ako se gledaju podaci Zavoda za zapošljavanje, a i bez njega, letimičan pogled na konkurse za posao dovoljan je da se zaključi da su u RS najtraženiji profesori matematike, fizike, njemačkog jezika, doktori, inženjeri građevine, arhitekture, farmaceuti... I tako je već duže vrijeme. Tu se ništa ne mijenja osim broja onih koji traže posao, a koji se, nažalost, povećava.

Ovi profili najtraženiji su već godinama unazad, a sigurno je da potražnja za njima neće pasti ni u budućnosti.

Zbog toga je potpuno nejasno zbog čega je naša upisna politika takva kakva jeste. Zbog čega se iz godine u godinu gomilaju studenti na fakultetima društvenih nauka, prava, ekonomije? Zbog čega se ne razmisli i o reformi srednjeg obrazovanja, s obzirom na to da oni sa srednjom stručnom spremom najduže čekaju na posao.

Hoće li nadležni konačno pogledati šta to traži tržište rada i u skladu sa tim i donositi upisnu politiku na visokoškolskim ustanovama?

Jer, sigurno je da sa stanjem kakvo imamo sada teško možemo računati na povećanje broja zaposlenih. Broj visokoobrazovanih kadrova se iz godine u godinu povećava, a nažalost i vrijeme koje mnogi od njih, zbog nemogućnosti pronalaska posla, provedu na zavodima za zapošljavanje.

Saradnja privrede i školstva mora biti na višem nivou, a samim tim biće poboljšana i "crna" statistika koju možemo da vidimo.

Stanje koje sada imamo, a u kojem visokokvalifikovani kadrovi godinama čekaju na posao, a opet se najviše školuju upravo ti kadrovi, svakako ne može doprinijeti povećanju broja zaposlenih. Naprotiv. Zbog toga je neophodno napraviti realnu upisnu politiku, usklađenu sa tržištem rada, ali i povećati svijest mladih koji odlučuju o izboru budućeg zanimanja. Naravno, nisu to jedini razlozi velikog broja nezaposlenih i naravno da samo promjena upisne politike može riješiti problem, ali važno je da se od nečega počne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana