Kajanje natenane

Anita Janković Rečević
Kajanje natenane

“Šta želiš da budeš kad porasteš?” pitanje je na koje svako dijete u ranom uzrastu odgovori u sekundu. Djevojčice žele da budu glumice, učiteljice, doktorice i pjevačice, a dječaci vatrogasci, bageristi, policajci ili fudbaleri. Međutim, kada dođe vrijeme da se bira buduća profesija ta odluka nije nimalo jednostavna.

Hiljade malih i velikih maturanata širom Srpske koji ovog proljeća moraju izabrati srednju školu i fakultet već su u grču, jer ako tu najvažniju životnu odluku donesu brzo i nepromišljeno pred njima je 40 godina kajanja natenane.       

Odluka o budućoj profesiji, odnosno izboru srednje škole i fakulteta ne donosi se mjesec dana pred upis. To je posao kojem budući srednjoškolci i brucoši trebaju pristupiti mudro jer im taj izbor u značajnoj mjeri može odrediti dalji tok životnog puta. Treba odvagati ponudu zanimanja, sopstvene želje i afinitete, potrebe tržišta rada, odnosno mogućnost zaposlenja, zarade ali i realne mogućnosti koje svaki pojedinac ima.

Sudeći prema zvaničnim podacima Zavoda za statistiku RS, domaćem tržištu rada najviše nedostaje zanatlija, medicinara i IT stručnjaka. Poslodavci su lani vapili za bravarima, vozačima kamiona, kuvarima, konobarima i zavarivačima. Kada je riječ o fakultetskim diplomama, najbrže do posla dolaze inženjeri poljoprivrede, šumarski inženjeri, ljekari, kao i diplomirani informatičari.

Međutim, ako je suditi po navedenim podacima s biroa i potrebama tržišta rada tek mali broj mladih trebalo bi da studira, budući da domaći poslodavci najviše potrebe imaju za zanatlijama. To se krši sa željama djece jer ko u današnje vrijeme mašta da bude bravar ili zavarivač, svi bi radije bili menadžeri za sve i svašta. Mada, težnje da se bude diplomirani menadžer, marketing stručnjak, ekonomista, komunikolog, politikolog, pomalo su uticaj sredine kojem mladi takođe ne treba da podlegnu na putu izbora budućeg zanimanja. 

Sopstveni afiniteti i prije svega mogućnosti pojedinaca najbolji su vodič pri izboru profesije. Školovati se za struku u kojoj se mlad čovjek ne pronalazi, za koju nema nikakvo interesovanje ili talenat potpuno je suludo, jer takva osobe neće biti produktivna na poslu, što nije dobro ni za pojedinca ni za firmu u kojoj radi.

Važnu ulogu imaju i roditelji koji bi trebali usmjeriti svoju djecu koju školu ili fakultet da upišu. Ali na realan način, da roditeljski savjeti budu zasnovani na mogućnostima djeteta a ne na njihovim iluzijama i neostvarenim ambicijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana