Kafane postaju škole

Danijela Bajić

Taman se čas matematike zahukta, a već počinje srpski jezik. Nastavnica nije ni počela sa pitanjem ko je čitao Kafkin “Proces”, a već drugi predavač ulazi da priča o hemijskim formulama.

A za fizičko vaspitanje je 20 minuta časa dovoljno za, otprilike, tri kruga trčanja oko škole.

Uz tu, zbog pandemije virusa korona i te kako razumljivu pedagošku problematiku sa duplo skraćenim časovima, pojavila se nova, za prosvjetne radnike mnogo važnija.

Naime, kako bi bogatije ispunili “školske časove na kapaljku”, prije i poslije škole učenici vrijeme provode u kafanama i drugim javnim mjestima gdje šibica ne može da stane, a sve pod izgovorom da čekaju prevoz, jer polasci nisu usklađeni sa njihovim časovima.

Čak i da uzmemo u obzir najsavršenije moguće poštovanje epidemioloških mjera, ruku na srce, veća je vjerovatnoća da se tinejdžeri zaraze u ugostiteljskom objektu nego u školskoj klupi.

Ako se tako posmatraju stvari, onda je i tačna tvrdnja prosvjetara da, ako vlasti vrate časove na 45 minuta, vratiće i djecu iz kafana u školske klupe.

Zašto onda ne smanjiti rizik, naročito ako se nastavni kadar kune u striktno poštovanje epidemioloških mjera unutar zidina škole, što je i normalno, jer se djeca u obrazovnoj ustanovi uče poštovanju autoriteta, dok su u kafanama neopreznija.

Ono što ide u korist onima koji navijaju za povratak u đačku normalnost je činjenica da se situacija koliko-toliko normalizovala, a dokaz je i primjetan dnevni jaz na relaciji testirani - zaraženi.

U kombinaciji sa sve glasnijom pričom o skorom vakcinisanju i ljudima koji su se prilagodili pravilima, potez nadležnih je, čini se, sve izvjesniji.

Da je atmosfera relaksiranija od one od prije mjesec, dva pokazuje i podatak da su ovih dana rijetke firme koje i dalje kombinuju radnu kombinaciju malo od kuće/malo iz kancelarije.

Zato ni učenici ne bi trebalo da su izuzetak. A kafe ugostitelji imaju kome da služe, naročito u vrijeme škole kad je promet po pravilu uvijek zadovoljavajući.

Sve to, uz određenu dozu opreza, odgovornosti i poštenja. Samo tako ćemo uspjeti da pomognemo sebi i svima oko sebe. A to bi trebalo da bude na listi prioriteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana