Kad večere postanu iftari

Željka Domazet
Kad večere postanu iftari

U vrijeme ramazanskog posta i početkom izborne kampanje u BiH (pitanje je da li slučajno), BiH je posjetio predsjednik Turske Abdulah Gul.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je mimo dogovora i saglasnosti ostalih članova Predsjedništva, a u prvom redu srpskog člana Nebojše Radmanovića, na svoju ruku počeo da mijenja protokol, pa je čak i svečanu večeru koja se uobičajeno organizuje visokim zvaničnicima kada dolaze u BiH za Gula pretvorio u "svečani iftar".

Na taj način je Silajdžić uzvratnu posjetu turskog predsjednika obojio po svojoj mjeri i svečanu večeru, na kojoj su zvaničnici BiH mogli u opuštenijoj atmosferi da razmijene mišljenja o mnogim pitanjima odnosa BiH i Turske, pretvorio u vjersku manifestaciju. Očito je da je Silajdžić i ovakvim potezom pokazao kakvu BiH želi i za kakvu se demokratiju zalaže, jer je bilo jasno da mu Radmanović i niko od onih kojima "iftarenje" nije uz skute neće doći na sijelo.

Stoga i ne čudi da se ni prilikom Gulove posjete najvišoj zakonodavnoj instituciji, Parlamentu BiH, u klupama velike sale nisu našli ni srpski ni hrvatski poslanici i delegati, te su jedva dočekavši takvu situaciju pozicije predsjedavajućih zauzela tri Bošnjaka - Sulejman Tihić, Beriz Belkić i Šefik Džaferović. Unitarno od temelja do krova, baš onako kako to Silajdžić i njemu slični vide i sanjaju.

Predstavnici RS smatraju i da je Gulova posjeta svojevrsna realizacija akcionog plana i aktivnosti koje je Turska već odavno razradila da bi zajedno sa bošnjačkim političarima od BiH napravila unitarnu državu. Mnogi smatraju da je posjeta turskog predsjednika teritoriji kojom je svojevremeno vladala turska imperija u vrijeme ramazana samo jedan od poteza na putu oživljavanja otomanskog carstva, za koje bošnjački zvaničnici sada već otvoreno govore da je zlatno doba za BiH.

Sve to već su davno prozreli srpski i hrvatski zvaničnici, tako da je turski predsjednik tokom dvodnevnog boravka po nekadašnjem tamnom vilajetu ostao uskraćen za pozdrave srpskih i hrvatskih zvaničnika i aplauze onome što je između iftara govorio.

Zakulisne namjere i iftarska priča već odavno su prepoznati u BiH, bez obzira na to koliko je umotavali i sakrivali. Identifikacija je, bez obzira na silne zarove, nikabe i feredže, već odavno izvršena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana