Kad te život natjera

Milijana Latinović

Zapadne zemlje, u prvom redu Njemačka, san su većini mladića i djevojaka u BiH, koji odavno svijetlu budućnost i perspektivu ne vide na teritoriji zemlje u kojoj su rođeni.

 

I nisu mladi jedini kojima je kap odavno prelila čašu i čim diplome uzmu u ruke s koferom u ruci odlaze preko grane, odlaze i stariji, iskusni radnici čije se znanje i umijeće na zapadu i te kako cijeni.

Da je državljanima BiH poodavno svega preko glave i da se ipak nadaju da će ih sunce tuđeg neba ogrijati potvrđuje podatak da se pasoša BiH u proteklih godinu odreklo više od 5.000 građana. Najveći broj njih postali su državljani Njemačke, Austrije i Slovenije.

Oni koji su kupili kartu u jednom smjeru odlučili su da se ne vraćaju, a i zašto bi kada tamo na zapadu imaju sve ono što im je ovdje bilo nedostižno.

Znanje i iskustvo koje im ne manjka najbolja su preporuka za poslodavce na zapadu koji ih objeručke prihvataju jer tamo se znanje cijeni. Plate su višestruko veće nego u BiH, a oni koji su otišli iako rade bez predaha, kažu da se svaka kap prolivenog znoja isplati. Znaju oni da ni tamo ne cvjetaju ruže, ali uprkos svemu, imaju od čega da žive i ne pomišljaju da se vrate.

One koji su otišli ne treba kriviti, jer većina je sigurno otišla zato što je morala, život ih je na to natjerao.

Otišli su trbuhom za kruhom iz zemlje u kojoj se od plate samo preživljava. Srećni su oni koji imaju i toliko.

Svi problemi koji se gomilaju godinama ukazuju na to da su BiH potrebne velike promjene, korjenite. Oni koji vode ovu zemlju trebalo je odavno da se pozabave razlozima zbog kojih sve više stanovnika odlazi i nema namjeru da se ikada više vrati. A za promjenama vape svi, od obrazovnog sistema do poslovnog ambijenta.

Odavno je došlo vrijeme da oni koji drže konce u svojim rukama preduzmu konkretne korake da i u godinama koje dolaze ne bismo sabirali one koji su ovoj zemlji zauvijek rekli zbogom.

Krajnje je vrijeme da se stavi tačka na školovanje kadra za inostranstvo. Samo snažna privreda i obrazovni sistem usklađen sa potrebama domaćih preduzeća obezbijediće mladima perspektivu u BiH.

Još ima vremena da se poslože kockice i da se BiH vrati na pravi kolosijek. Samo treba jaka volja, odlučnost i spremnost onih koji odlučuju da jednom bar pokažu složnost i rade u korist naroda, onog naroda koji je na izbornim listićima zaokružio brojeve ispred njihovih imena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana