Kad sud zakaže

Vedrana Kulaga Simić

Svaka stabilna zemlja počiva na zakonima koji treba da urede i definišu njenu političku, pravnu i svaku drugu oblast tako da bi se zakoni i njihove odredbe u neku ruku mogli nazvati i "svetim slovom" koje, kao takvo, mora da se strogo poštuje, ako nigdje drugo onda u onim institucijama koje na njima i počivaju.

Blokada imovine Branislavu Smiljaniću i Sandru Kaurinu vrijedne oko 700.000 maraka, pokazala je kako stvari stoje u ovom dijelu pravosudnog sistema u kojem su, kako se čini, prijateljske i svake druge veze jače i priznatije od zakona. Jer, kako se drugačije mogu objasniti koraci i potezi ovog suda koji se oglušio o zakonski rok u kojem jasno piše da je sud dužan da zakaže ročište u roku od pet dana od podnošenja zahtjeva za privremeno oduzimanje imovine.

A šta radi Osnovni sud u Banjaluci? Ništa, osim što zakazuje ročište poslije 35 dana!

Zakonskim "nedoumicama" suda ni tu nema kraja. Ovaj sud nije samo, na svoju ruku, produžio rok nego i više od toga. Dvoumio se da li uopšte da zakaže ročište! Sreća u nesreći je što, izgleda, još ima onih koji pokušavaju da sačuvaju obraz pravosudnih institucija i upozoravaju da je sud, svjestan postojećih odredaba, namjerno odugovlačio zakazivanje ročišta kako bi, ni manje ni više, nego samom Smiljaniću omogućio da utiče na svjedoke.

I? Treba li išta više reći, ili je svaki komentar suvišan?

Mada, mogla bi se pomenuti jedna stavka, ili sudsko tumačenje novonastale situacije i roka utvrđenog zakonom koje glasi: "ovaj rok je instruktivni, a ne prekluzivni rok". (!?)

Na koje će sve načine nadležni pokušavati da opravdaju svoje postupke, ostaje da se vidi, ali i iz do sada dostavljenih podataka vidi se da idu iz krajnosti u krajnost. Ili njima možda nije jasno da ono što piše u zakonu treba da se i sprovodi, a da u slučaju nekih nedorečenosti ili manjkavosti iniciraju određene izmjene i dopune postojećih zakona.

Pravosudne institucije počivaju na zakonima i šta možemo da očekujemo i u kakvoj zemlji možemo da živimo i tražimo neku pravdu ako imamo na sceni institucije koje ne poštuju ni svoje temelje!?

Jednom su se desili Smiljanić i Kaurin, trebaju li nam ponovo? Ako je suditi po spremnosti nadležnih, sve je moguće i ni za šta ne treba stavljati ruku u vatru.

Zakoni i postoje da bi se poštovali, ili je i tu možda došlo do nekih izmjena i dopuna?

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana