Kad štednja skuplje košta

Dragana Orlović

Da bi stigli pred ljekarske komisije Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske koje produžuju bolovanja duža od mjesec, pacijenti moraju poraniti i naoružati se strpljenjem, jer su prinuđeni da satima čekaju da njihovi kartoni budu uzeti u razmatranje.

To možda i ne bi bio značajniji problem da mnogi od njih prije neizbježnog višečasovnog čekanja ne putuju kilometrima, jer u opštinama gdje žive pomenute komisije ne rade. A nekada su, bar u većini njih, bile i radile...

Međutim, Fond zdravstvenog osiguranja RS prije nekoliko godina kroz određene mjere racionalizacije želio je vjerovatno da ostvari i dodatne uštede, pa je gdje god je mogao te opštinske komisije ukinuo, a njihov rad preuzeli su veći, regionalni centri. Tako samo u Banjaluku svakog mjeseca, a možda i češće, stotine i stotine pacijenata iz okolnih mjesta i opština putuju da bi dobili doznake za bolovanja koje moraju proslijediti svojim poslodavcima.

Nerijetki su i oni koji autobusom putuju. Nemaju automobile, pa uz teško zdravstveno stanje ne preostaje im ništa drugo već da se snađu i dođu, jer bez doznake ne mogu odsustvovati s posla. Pozitivna stvar u cijeloj ovoj priči jeste to što su oni najteže bolesni na neki način oslobođeni tih dolazaka, bar dok se ne oporave, jer članovi njihovih porodica imaju pravo da traže punomoć od porodičnih ljekara kako bi umjesto njih komisijama donijeli zdravstvene kartone.

Ipak, to nije rješenje.

Svi oni na kraju su prinuđeni da dođu pred članove komisije koja razmatra bolovanja, koja će im na osnovu mišljenja ljekara i nalaza procijeniti da li su ili nisu sposobni za rad. Tada neminovno i nastaju gužve i sati i sati čekanja.

Članovi ovih ljekarskih komisija, ma koliko ažurni bili, ne mogu brže raditi nego što to sada čine. Njihov rad jedino bi olakšao veći broj komisija i na više mjesta. Tačnije, u onim mjestima gdje ih trenutno nema, jer bi na taj način uz skraćene liste čekanja skratili i razne muke pacijenata koji su prinuđeni da putuju. Potrebno je pažljivo i što prije razmotriti da li bar u nekoj od opština gdje su ranije postojale pomenute ljekarske komisije one mogu ponovo raditi. Racionalizacija u zdravstvenom sistemu nije i ne može biti pravi potez ako ide na uštrb pacijenta i skuplje ga košta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana