Kad smijeh postane bol

Vedrana Kulaga Simić
Kad smijeh postane bol

Svako vrijeme ima svoje breme, a čini se da ih, ovo u kojem trenutno živimo, ima i previše jer smo živote stavili na tacnu zvanu internet, sa koje svako može da, uglavnom sam, uzima šta mu odgovara, a na koju je moguće staviti i ono što ih može prekinuti u sekundi.

Društvene mreže su preotele stvarnost u svoje ruke. Sve više, kao društvo, živimo s one strane ekrana jer tamo možemo da “zamažemo” oči svima. Tamo tuga postaje sreća, niko ne pita šta se krije iza osmijeha dok se nižu lajkovi, filteri siromaštvo pretvaraju u bogatstvo, klipovi zasmijavaju planetu. I tu, ako izuzmemo sve te lažne slike o nama, ništa ne bi bilo sporno kada bismo mogli samo i isključivo mi odlučivati o tome šta će svijet vidjeti, ali nebrojeno puta se pokazalo da ne možemo.

U modernom dobu pojedinci su sebi dali za pravo da odlučuju ko će vidjeti neki naš pad, gaf, trenutak zbunjenosti i slabosti. Plasirajući snimljeno, i to bez dozvole onog ko je u centru pažnje, u svijet putem društvenih mreža dali su sebi slobodu da odlučuju o tome kome će se narod smijati, a koga će žaliti.

Surovost te, ničim date i zaslužene, slobode milioni su osjetili na svojoj koži. Među njima ima i onih o kojima jedino što najčešće znamo jeste da su tu iz našeg okruženja i ništa više od toga.

Ne znamo ni kakve slike ni ožiljke iz djetinjstva nose. Ne znamo koliko, i da li su jaki, ili možda slabi. Ne znamo ništa, osim toga da njihova ozbiljnost ili provala donosi lajkove i vrh ljestvice nekima koji ne razmišljaju da se sve može promijeniti preko noći.

Internet je sve suroviji jer su ljudi, generalno gledajući, sve suroviji. Sve manje se mari za čovjeka, a sve više gleda u broj pratilaca i reakcija. To više nije ono ismijavanje kakvo je bilo do prije nekoliko godina kada se moglo samo prepričati šta se nekom dogodilo ili kada to vidi grupa iz grada ili škole. I tada je mnoge boljelo to podsmijavanje i pratilo dugo kroz život ostavljajući traga. A koliko li to tek reže danas kada to gledaju hiljade, pa i milioni?

Svaki čovjek je priča za sebe. Svako se drugačije nosi sa pritiskom i od toga zavisi i da li će stati ili nastaviti dalje, ali suština je jedna - niko nema pravo, čak i u ovom dobu, da ismijava i linčuje, ali to ćemo, izgleda, učiti na teži način.

Krajnje je vrijeme da se “resetujemo” i shvatimo da smo ljudi, a ne roboti, a da svako, kada i pomisli da podrugljivi snimak nekoga pusti u jasnost, prvo razmisli kako bi odreagovao neko njegov najbliži kada bi mu, ni krivom ni dužnom, bila nametnuta uloga jednog takvog glavnog aktera. 

Saučešće porodici Mladena Dulića, njegovim prijateljima i svima kojima je, tokom svoje tek 22 godine, izmamio na lice i suzu i osmijeh. Nema riječi koje će im ublažiti bol, ali na nama, kao društvu u cjelini, jeste da nikad ne dozvolimo sebi da budemo okidač zbog kojeg će neko dići ruku na sebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana