Kad se uspavani probude

Željka Domazet
Kad se uspavani probude

Da su nerad, javašluk i neodgovornost u BiH postali njeni glavni atributi, ne treba više ni govoriti. To, izgleda, jedino ne znaju oni koji se grčevito bore za fotelje u kojima neće ništa raditi, jer da nije tako ne bi se toliko grčevito borili za njih. Primjera ima napretek.

Najnoviji je ovaj koji se odnosi na ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Safeta Halilovića. Pošto se u svoj posao ne miješa otkako je zasjeo da brine o "ljudskim pravima" i "izbjeglicama" ne radeći ništa, da ga je nerad toliko uspavao da je "zaboravio" da okonča proceduru ratifikacije Konvencije UN o pravima lica sa invaliditetom iako je za to bio ovlašćen.

Tek kada su ga ispod prozora udobne kancelarije i fotelje probudili invalidi i kada je  čuo da će predsjedavajući Savjeta ministara Nikola Špirić zatražiti njegovu smjenu, Halilović je naprasno počeo da se pravda.

Pošto je sam bio toliko nespretan i neuvjerljiv, morale su mu  "pomoći" stranačke kolege.

Čak cijela stranka je ustala da ga brani i da hitno javnosti šalje saopštenje tvrdeći kako "Halilović nije kriv i da ga ne treba buditi iz sna". Cijelo rukovodstvo je počelo da ga brani tvrdeći kako je Halilović "završio sve u rekordnom roku", da je proces ratifikacije "tehnička stvar" i da će to "završiti" stranački kolega Beriz Belkić već na sljedećoj sjednici Parlamenta. Da nije tužno, bilo bi smiješno.

Da ne bi bilo sumnje u "veliki rad državnih ministara" neko je morao biti kriv. Tako je zbog činjenice što je probudio Halilovića iz dubokog neraditisa i neodgovornosti, okrivljen Špirić zbog toga što neće svu državnu imovinu da popiše kako ova stranka zagovara. Konvencija UN o pravima invalida ima veze sa državnom imovinom k'o Marko Kraljević sa televizijom.

I umjesto da se cijeli posao završi u roku od 15 dana kako Zakon o zaključivanju međunarodnih ugovora predviđa, na sve se u BiH mora čekati mjesecima i godinama. Nije ni čudo kada je fotelja funkcionerima u BiH postala bliža od potkošulje. Bez potkošulje se i može, ali fotelja je fotelja. U njoj je udobno, a i odspavati se može.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana