Kad politika zasjeni pravo

Rajko Kuzmanović

Međunarodno i domaće pravo imaju osnovni zadatak da stvaraju i osiguravaju pravni red i poredak unutar svake države, ali i odnose između država. To se postiže strogim pridržavanjem Ustava, zakona i ključnih međunarodnih akata, konvencija, deklaracija, povelja, protokola i dr. To znači da je nužno za ostvarivanje vladavine prava i formiranje pravne, a potom i političke kulture.

Međutim, savremeni društveni procesi stvaraju svoju posebnu logiku koja se ogleda u različitom tumačenju prava i pravnih normi, pravnih standarda i pravne logike. U svijetu u kome živimo, politika je zasjenila pravo, što izaziva brojne paradokse i protivrječnosti. Svijet potresaju ekonomske i političke krize, a njegovu socijalnu koheziju razaraju eksploatacija, diskriminacija, samovolja i nepravda. Borba za novi svjetski poredak, dominaciju, prestiž i moć i nova tržišta dobijaju planetarna obilježja. Sve te brojne protivrječnosti i nepravde najčešće se prelamaju preko malih naroda i država.

Najnoviji slučaj je odluka administracije SAD da uvede sankcije, od naroda izabranom predsjedniku RS Miloradu Dodiku. Ta i takva odluka je tipičan primjer intervencionizma.

Odluka Vašingtona o uvođenju sankcija predsjedniku RS pravno je neutemeljena i kao takva ne bi mogla imati pravne posljedice. To potvrđujemo sljedećim:

Prvo, donosioci odluke o sankcijama pozivaju se na fiktivne odredbe Ustava SAD, jer nigdje ni u naznaci Ustav nije dao mogućnost sankcije, a to nije dao ni jedan od 28 amandmana na Ustav SAD.

Drugo, u obrazloženju se tvrdi da je predsjednik Dodik prekršio Dejtonski sporazum. I to nije tačno, jer niko i nigdje nije u stanju da pronađe odredbu u bilo kome Aneksu Dejtonskog sporazuma, koju je prekršio predsjednik Dodik. Naprotiv, predsjednik ne krši Dejtonski sporazum, već se bezbroj puta poziva i traži  da se poštuje i primjenjuje izvorni Dejtonski sporazum.

Treće, navodi se da nije izvršio sudsku odluku o Danu Republike. I to nije tačno, jer odluku Ustavnog suda ne sprovodi predsjednik Republike, već Narodna skupština. Zatim, odluka Ustavnog suda je izvršena, jer je donesen novi Zakon o praznicima, u skladu sa odlukom Ustavnog suda, a to što se novo rješenje nekima ne dopada je političko, a ne pravno pitanje.

Prema tome, predsjednik Dodik je proglašen bez krivice, krivim. Zato se takva odluka mora poništiti, što i očekujemo od nove administracije SAD.

Akademik Rajko Kuzmanović, predsjednik Udruženja pravnika RS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana