Kad muziku biraju "Zelene beretke"

Marijana Miljić Bjelovuk

Muzika je, po definiciji, umjetnost koja se izražava pjevanim i/ili sviranim tonovima, raznim zvukovima, šumovima i tišinom između njih. Tako je u svakoj normalnoj zemlji, ali za pojedince u BiH izgleda ova definicija ne važi. Za njih je muzika i pjesma, pa čak i ona bez ikakvih političkih poruka, usko vezana za pitanje politike i rata i svega drugog što sa muzikom nikakve veze nema.

Udruženje boraca "Zelene beretke" namjerava, naime, da uputi inicijativu koja se, blago rečeno, kosi sa zdravim razumom. Od čelnika Kantona Sarajevo, vjerovali ili ne, zatražiće da formiraju komisiju koja bi ubuduće ispitivala da li i ko sve ima pravo da nastupa pred građanima Sarajeva i da se onima koji ne zadovoljavaju "kriterijume" nastup zabrani.

Na ovaj potez su se odlučili (pazi sad!) nakon što je pop pjevačica iz Srbije Marija Šerifović, pobjednica "Evrovizije", održala koncert u prepunoj "Zetri".

- Naš grad je i više nego tolerantan, a sve na svoju štetu. Došlo je vrijeme da se počne misliti na žrtve agresije. Naša ideja je da prije potpisivanja ugovora s dvoranama kao što su "Skenderija", "Zetra" i svim drugim koje mogu primiti više od 500 ljudi, organizatori moraju imati saglasnost komisije. Svaka najava nekog izvođača će biti preispitana i ako je svojim nastupima na javnim ili privatnim zabavama veličao četništvo ili ustaštvo ili širio nacionalnu mržnju, neće moći nastupiti u našem gradu - poručile su "Zelene beretke".

Drugim riječima, ako nekakva komisija odluči, eto, da ste  "četnik" ili "ustaša", u Sarajevu nećete ni zapjevati.

Iako niko ne predviđa da bi inicijativa "Zelenih beretki" mogla da dobije zeleno svjetlo, ovakvi zahtjevi mogu samo da donesu neviđenu sramotu Sarajevu i da ga obilježe kao grad u kom važe metodi iz totalitarnih režima.

Očigledno je da su u Udruženju boraca "Zelene beretke" u vrijeme kada se prava boraca i ratnih vojnih invalida u FBiH krše na svakom koraku, kada mnogi nemaju novca da bi preživjeli, odlučili da estradna pitanja i Mariju Šerifović stave na prvo mjesto na listi prioriteta boračke populacije. 

Jedno je jasno, a to je da pojedinci previše sebi daju za pravo, te da treba da se bave svojim poslom, a ne da se petljaju tamo gdje im nije mjesto. "Zelene beretke", ostala udruženja, ali i pojedinci u ovom teškom vremenu, ako već nečemu žele da doprinesu, treba da se pozabave prečim pitanjima. Uostalom, ko pjeva, zlo ne misli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana