Kad djevojčica postane majka

Anita Janković-Rečević

Rođenje bebe izazov je za svaku odraslu, zrelu ženu jer podrazumijeva brojne promjene životnih navika.

Međutim, da se sa ovim "slatkim mukama" susreće i sve veći broj maloljetnica u RS, među kojima su čak i djevojčice od 13-14 godina, predstavlja šokantan podatak i alarm za uzbunu.

Prerano sazrijevanje djevojčica i stupanje u polne odnose odavno više nisu tabu teme, o čemu svjedoče i bolnički centri koji sve češće u porodilišta primaju maloljetnice sa "stomakom do zuba".

O djevojčicama koje postaju majke prije punoljetstva se sve više govori, ali se ništa ne radi na tome da se ova pojava spriječi.

Samo prije deceniju, djeca završnih razreda osnovnih škola su stidljivo šaputala o svojim prvim simpatijama, dok se danas mnogi školarci trude da što brže odrastu, a to podrazumijeva i stupanje u seksualne odnose.

Često se ugledaju na razne starlete, "opasne momke" i druge "savremene idole" koji im se serviraju na televiziji putem rijaliti emisija. Umjesto razgovora sa roditeljima, televizija i internet postali su za djecu raskošna riznica informacija, veoma često neprimjerenih njihovom uzrastu.

Zbog toga i ne čudi što je sve veći broj maloljetnika koji stupaju u seksualne odnose, nesvjesni odgovornosti, a što za rezultat ima neželjene trudnoće.

Slaba edukacija o ovom problemu u školama jedan je od uzroka alarmantne situacije. Takođe, izbjegavanje roditelja da sa djecom razgovaraju o reproduktivnom zdravlju znatno pogoršava stanje.

Najgore od svega je to što na pomen seksualnog obrazovanja u školama mnogi roditelji burno reaguju jer, pobogu, to djeci ne treba, nisu dovoljno zrela za takve priče. Ne treba, sve dok djevojčica kući umjesto knjižice sa odličnim uspjehom ne donese vijest da je trudna.

Tada se krive svi, roditelji, nastavnici, pa i cjelokupno društvo. Međutim, etiketiranje krivca neće nimalo pomoći djevojčici koja se tako rano mora suočiti sa roditeljstvom, ili donijeti odluku da prekine neželjenu trudnoću. I jedno i drugo ostavljaju neizbrisive posljedice.

Problem se ne smije zanemarivati, prvenstveno zbog zdravlja mladih majki i njihove djece. Odgovorni treba da već u osnovne škole uvedu seksualno obrazovanje koji će đacima pružiti informacije o rizičnom ponašanju, ali i obuhvatiti sve aspekte očuvanja njihovog zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana