Kad bi moglo za džabe

Milijana Latinović
Kad bi moglo za džabe

Spisak predratnih privrednih giganata koji su nakon sukoba zahvaljujući lošoj privatizaciji pali u ruke onima koji su imali brdo novca, ali ne i istu količinu znanja, je predugačak.

Trebalo bi vremena i vremena da se ispišu nazivi svih preduzeća od kojih su živjele hiljade porodica, a koja su kasnije nedomaćinskim upravljanjem i poslovanjem upropašćena. Ne preživljavale, nego živjele.

Jedno od njih sigurno je i derventska fabrika cijevi “Unis” koja je važila za privrednog giganta regije. Osim proizvodnje cijevi, u ovoj fabrici otvoren je i pogon za preradu drveta.

Međutim, uprkos napretku i razvoju, ni “Unis” nije zaobišla sudbina mnogih drugih firmi koje su privatizovane, pa samim tim gurnute u ambis.

Mnogo je čaršijskih priča koje se i dan-danas prepričavaju uz kafe o tome kako je propalo ovo preduzeće i šta će biti po okončanju stečaja.

U tim pričama “rekla, kazala” dobar dio je začinjen od usta do usta, ali isto toliko je i istine.

Problemi u tom preduzeću trajali su godinama, najbolje to znaju radnici koji ni do današnjeg dana nisu naplatili zaostale plate ni doprinose, a i pitanje je da li će ikada.

Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja fabrike cijevi, koji je usvojen 2017. godine, trebalo je da dugovanja budu izmirena u narednih deset godina, ali ga uprava preduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao.

Krajem 2019. godine otvoren je stečaj, a imovina preduzeća procijenjena je na više od 40 miliona maraka.

I tu počinje priča da će “Unis” kupiti lokalni trgovački lanac, da će on pokrenuti proizvodnju... Zvuči isuviše dobro, vjerovatno se zato još nije ni ostvarilo.

S obzirom na to da su do sada propale dvije licitacije, najvjerovatnije jer je potencijalnim kupcima cijena i dalje previsoka, nije teško zaključiti da ona priča o kojoj su govorili radnici koji su čitav radni vijek proveli u “Unisu”, da će na kraju sve otići u bescjenje, i te kako ima smisla. Ako bi ikako moglo za džabe, to bi bilo najbolje.

Još kad se toj čorbi doda i prstohvat politike, i više je nego sigurno da će bivši radnici po ko zna koji put ostati kratkih rukava. A ova je čorba malo više začinjena, tako da nije teško sabrati dva i dva i vidjeti da od izmirenja dugova prema radnicima neće biti ništa.

I kad bude prodato, biće prodato najpodobnijem, a ne onome ko ima najbolju poslovnu ideju. Odavno je baš to najbolji recept za uspjeh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana