‹Južni tok›

Zoran Pavlović

Gasovod "Južni tok" je otkazan! Ova vest je u jednom danu obišla celu planetu, jer je to tako veliki investicioni projekat koji se sasvim sigurno svrstavao u grupu najvećih poduhvata u novijoj istoriji građevinarstva, a prema izjavi Alekseja Milera, generalnog direktora "Gasproma", ovaj projekat je "mrtav".

Šta se krije iza ove izjave? Očigledno je to veliko nezadovoljstvo Ruske Federacije i firme "Gasprom" zbog ponašanja Evropske unije (EU) prema projektu koji treba da obezbedi paralelni sistem snabdevanja gasom iz ruskih izvora. Zvanično obrazloženje EU je da taj projekat nije formalno usaglašen sa energetskim sporazumom u EU, a zbog čega bugarska vlada nije dala saglasnost za prolazak gasovoda preko njene teritorije, bila je kap koja je prelila čašu "Gasproma". Ovo obrazloženje iz EU je birokratski način razmišljanja i ponašanja koji postaje dominantan način ponašanja najveće ekonomske zajednice na svetu očigledno motivisan političkim prilikama i odnosima SAD i Ruske Federacije. Na taj način je EU, a samim tim i naše male zemlje iz okruženja, postala kolateralna šteta političkih sukoba.

A gde smo mi, male zemlje kroz koje je trebalo da prođe gasovod u ovoj novoj situaciji? Srbija je potpisala energetski sporazum sa "Gaspromom", pa se može nadati nekim kompenzacijama za sve do sada uloženo u pripremu za realizaciju projekta izgradnje gasovoda. Mi iz Republike Srpske smo, mislim, u najgorem položaju - nismo potpisali zvaničan dokument na koji se možemo pozivati, s ciljem traženja drugih pogodnosti od "Gasproma", a mnogo posla se pokrenulo s ciljem pripreme. Formirana je kompanija "Gas-Res", rađene su pripreme na otkupu zemljišta, projekti, pregovori o našem učešću u finansiranju, traženje finansijskih izvora... To je direktna šteta i troškovi koji neće biti nadoknađeni. Ova ulaganja su kratkotrajna šteta koju ćemo snositi. Dugoročni gubici su mnogo veći.

Odustajanjem od gasovoda "Južni tok" izgubili smo mogućnost da postanemo deo tranzitne linije gasovoda kao i mogućnost stabilnog prihoda od korišćenja gasovoda, koji bi omogućio otplatu uloženoga, odnosno investiranog u gasovod.

Dugoročno, takođe gubimo mogućnost stabilnog izvora snabdevanja gasom kao osnove za razvoj sekundarne mreže snabdevanja gasom industrije i domaćinstava. Ujedno smo izgubili mogućnost da potencijalnim, budućim investitorima ponudimo prirodni gas kao alternativnu energiju koja je važna za prehrambenu i prerađivačku industriju.

I na kraju, energetska stabilnost koju bi Republika Srpska imala sa gasovodom "Južni tok", koji bi bio izgrađen na našoj teritoriji, bila bi od strateške političke važnosti za Republiku Srpsku i BiH.

Šta se može očekivati u budućnosti u vezi sa ovim projektom?

Ovog momenta projekat je "mrtav", ali kako je to strateški neophodan gasovod kako za EU kao potrošača, tako i za "Gasprom" kao prodavca, moglo bi se očekivati da šansa za nastavak projekta ipak postoji u budućnosti. Političke situacije u pozadini, koje diktiraju donošenje ekonomskih odluka u ovom konkretnom slučaju, se menjaju, pa se opravdano može očekivati da se u skorijoj ili daljoj budućnosti ponovo reaktivira projekt izgradnje "Južnog toka".

A do tada, kako kaže naša narodna "U se i svoje kljuse..." jer moramo ići dalje i boriti se za nova radna mesta, za investitore, za jačanje realnog sektora jer samo tako možemo naći svoje mesto u okruženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana