"Južni tok"

Marina Čigoja

Izgradnja "Južnog toka", projekta vrijednog milijarde maraka, juče je zvanično počela i u Srbiji, a krak tog gasovoda, izvjesno je, prolaziće i kroz Republiku Srpsku.

Ovaj gasovod će, bez sumnje, spojiti najveće ruske prirodne deponije gasa sa tržištima jugoistočne Evrope i obezbijediti pouzdano snabdijevanje gorivom za evropske potrošače.

Ono čemu posebno treba da se raduju svi u Srpskoj jeste činjenica da ćemo i mi konačno biti dio jednog takvog velikog projekta. Ovim su zatvorena usta svim nevjernim Tomama, koji su, pri svakom pominjanju ovog gasovoda, izražavali sumnju da će se on uopšte početi graditi, a posebno da će RS biti dio toga. Zatvorena su usta i svima onima koji su, zarad jeftinih političkih poena, priželjkivali da od "Južnog toka" na ovim prostorima ne bude ništa.

O značaju učešća Srpske u jednom ovakvom projektu suvišno je i govoriti. Osim energenta, koji će obezbijediti stabilnost u čitavom regionu, ovaj projekat imaće i ogroman značaj za domaća preduzeća. Vjerujemo da će bar neka od njih uspjeti da ugovore angažman na ovom projektu, a samim tim biće otvorena i vrata za nova, prijeko nam potrebna, radna mjesta. Osim toga, ovakav projekat sigurno će privući investitore na ove prostore.

Da od ovog projekta treba imati velika očekivanja pokazuje i to da je riječ o jednoj od najvrednijih investicija u Srbiji u posljednjih nekoliko decenija, da će ona Srbiji donijeti još bolji geostrateški značaj i poziciju, da će na izgradnji biti direktno zaposleno 25.000, a posredno do 100.000 radnika iz srpskih građevinskih kompanija, proizvođača opreme i preduzeća iz uslužnih djelatnosti.

Naravno, činjenica da je izgradnja gasovoda počela u Srbiji i da će Srpska biti dio toga ne znači da je posao za nas gotov i da je to - to. Naprotiv. Pred Srpskom su tek sada veliki poslovi i svi koji su zaduženi za to treba da zasuču rukave.

Sve u svemu, jučerašnji dan je veoma značajan, ne samo za Srbiju i Srpsku. Jer sasvim je sigurno da je Srpska dobila svoje mjesto u gasovodu "Južni tok" i da moramo da pokažemo da to ne samo hoćemo, već i da možemo. A nema razloga da ne bude tako.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana