“Južni tok”

Vedrana Kulaga Simić

Početak gradnje gasovoda “Južni tok” u petak je bila glavna vijest većine svjetskih medija, a o značaju ovog megaprojekta najbolje svjedoči to što je njegov inicijator upravo Rusija.

Uz šest zemalja, Bugarsku, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Austriju, u koje će do 2015. godine dospjeti cijevi ruskog gasovoda, uz prisustvo predsjednika Rusije Vladimira Putina u petak je predstavljena mapa na kojoj je među zemljama koje više neće morati muku da muče sa snabdijevanjem energentima jasno ucrtana i Republika Srpska.

Pravo ispod Crnog mora stizaće gas do 38 miliona domaćinstava u zemljama Evropske unije, ali i za stanovnike Srpske.

Značaj učešća u ovom projektu za Republiku Srpsku je višestruk. Ne samo što će dobiti gas, zbog kojeg “ratuje” pola Evrope, nego će svoje najznačajnije privredne kapacitete upregnuti u razvoj infrastrukture, da bi sutra gas iz “Južnog toka” bio u domaćinstvima u Srpskoj.

Krak “Južnog toka” obezbijediće stanovništvu i privredi jeftini i alternativni energent koji do sada nisu imali.

Ovo ne samo da će donijeti ogromnu ekonomsku korist, nego će uposliti nove radnike, a to je u današnje vrijeme i te kakav podstrek.

Pored toga što će biti obezbijeđena energetska stabilnost Republike Srpske, značajna je i sama činjenica da se Srpska našla rame uz rame sa evropskim zemljama koje su prepoznale značaj ovakvog projekta.

Ovo  je sasvim sigurno i dokaz uspješne politike Republike Srpske koja se vodi posljednjih godina i koja ima cilj da RS postane priznat subjekat u svakom smislu te riječi.

Do partnerstva sa jednom od najznačajnijih energetskih kompanija u Evropi, “Gaspromom”, sigurno ne bi došlo da Republika Srpska nije prepoznata kao značajan energetski partner.

Nijedna nova investicija nije na odmet, a ova koja za Srpsku i njene građane znači i mnogo više od toga, trebalo bi da otvori vrata i drugim partnerima, kojih će zasigurno biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana