"Južni tok"

Marina Čigoja

Gradnja "Južnog toka" koji će prolaziti kroz Republiku Srpsku počeće do kraja godine. Konačan dogovor o kraku gasovoda kroz RS "pao" je u petak na sastanku predsjednika RS Milorada Dodika i predsjednika Upravnog odbora kompanije "Gasprom" Alekseja Milera u ruskom Sočiju, a memorandumom koji su potpisali, osim izgradnje kraka gasovoda, predviđena je gasifikacija Republike Srpske i izgradnja gasnih elektrana.

Ovim je konačno stavljena tačka na sve skeptične izjave pojedinaca u Srpskoj i BiH koje su se mogle čuti od samog trenutka kada je ovaj projekat najavljen.

Prolazak ovog istorijski važnog projekta kroz Srpsku nije samo dobra prilika za zapošljavanje lokalnog stanovništva, nego i za razvoj privrede Srpske uopšte. Osim toga, ovaj projekat bez sumnje ima i veliki regionalni značaj, jer će pored same investicije koja je vrijedna milijarde maraka, značiti i sigurnost u snabdijevanju gasom, a to je ono za čime trenutno veliki dio Evrope vapi.

Nesumnjivo je da će Srpska priključkom na "Južni tok" stvoriti pretpostavke za intenzivan i brz razvoj gasne infrastrukture. Međutim, sigurno je i da je ovaj projekat mnogo više od projekta koji će omogućiti Srpskoj nesmetano snabdijevanje gasom.

Potpisivanjem memoranduma i definitivnim dogovorom sa gigantom kakav je "Gasprom" odlični odnosi koje Republika Srpska ima sa Rusijom u svim oblastima, dodatno su ojačani.

A danas, u vrijeme kada kapitalistički svijet prosto grca u ekonomskim problemima, imati za partnera zemlju kakva je Rusija, nije mala stvar. Ovo je i prilika da se stvore i nove mogućnosti za saradnju sa ovom svjetskom silom.

Privlačenjem novih velikih investicija, kakva je bez sumnje "Južni tok", i poboljšanjem uslova za investiranje, Republika Srpska poboljšaće i svoju političku poziciju, ne samo u regionu nego i šire.

Ono što je prije deset godina bilo samo pusti san, danas je i i te kako opipljiva stvarnost. Republika Srpska uspjela je u onome u čemu mnoge mnogo veće zemlje nisu, postala je dio projekta budućnosti.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana