Južni tok

Marina Čigoja
Južni tok

Na samu pomisao o bilo kakvoj saradnji između Srbije i Republike Srpske, ili samog napretka RS, predstavnicima političkih institucija, ali i preduzeća u FBiH, diže se kosa na glavi. Da je tako, pokazuje i najnoviji pokušaj opstrukcije projekta "Južni tok".

Budući magistralni gasovod "Južni tok", zajednički projekat ruskog giganta "Gasproma" i italijanskog "ENI"-ja, trebalo bi da prenosi ruski gas ispod Crnog mora, cjevovodom dugačkim 900 kilometara, do Bugarske i preko Srbije do drugih evropskih zemalja. Vrijednost investicije procijenjena je na 20 milijardi evra.

Ovi podaci odgovornima u FBiH ne znače mnogo, ali ono što je njima najbitnije u svemu ovome je činjenica da će krak "Južnog toka" u BiH ulaziti iz Republike Srpske.

Na samu najavu da će se Srpska uključiti u gasovod "Južni tok" iz Federacije BiH odmah je stigao odgovor da je taj plan "politički motivisan" i "ekonomski neisplativ," te da je "mnogo bolje rješenje povezivanje gasovodima sa Hrvatskom".

Direktor distributera gasa "BH-Gas" iz FBiH Almir Bećarević prvi je počeo da dijeli "dobronamjerne" ocjene i ekonomske analize, prema kojima je, naravno, mnogo isplativije zaobići i Republiku Srpsku i Srbiju, a u projekat "ubaciti" FBiH i Hrvatsku. Čudnog li čuda?!

Dakle, plan je da gasovod u RS ide iz Srbije preko Zvornika, odakle bi dalje išao do Bijeljine, preko distrikta Brčko, Šamca, Doboja, Banje Luke, sve do Novog Grada. S druge strane, Bošnjaci zagovaraju rutu Zenica - Brod.

Zbog čega je linija Zenica - Brod profitabilnija, ni oni sami ne znaju da objasne. Bitno im je samo da se na taj način onemogući bilo kakva saradnja Srpske i Srbije. Krajnja korist za građane i privredu BiH, očigledno im nije prioritet. Odgovor na pitanje ko bi na kraju profitirao, sam se nameće.

Ono što je sigurno jeste to da je Republika Srpska slobodna da bira opciju koja je za nju ekonomski isplativija i opravdanija. Ovaj projekat nudi šansu za razvoj gasne mreže i RS i FBiH, i prvi put uključuje RS u jedan veliki evropski projekat, čiju su isplativost potvrdile i najveće evropske zemlje, dajući svoj pristanak za njegovu izgradnju. Zbog toga još više začuđuju, potpuno nepotrebne, reakcije iz Federacije, koja bi svoja pravila igre i odluku o tome s kim da posluje, rado nametnula i gigantu kakav je ruski "Gasprom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana