Juriš na “Temu”

Danijela Bajić
Juriš na “Temu”

Roba široke potrošnje, povoljne cijene i paketi koji vam iz daleke Kine dođu za nekoliko dana, sve ovo je bilo i više nego dovoljno za još jednu kupoholičarsku pomamu, u svijetu poznatiju kao onlajn prodavnica “Temu”.

Prosto je nemoguće ne sresti nekoga ko ovih dana nije bar nešto naručio sa ove primamljive platforme.

Uglavnom su to stvari za koje ste sigurni da vam ama baš nikad neće trebati, ali kad su već tu nadohvat ruke, teško je odoljeti. Od piratskih dresova Los Anđeles Lejkersa do lutaka na naduvavanje, praznih okvira za CD-ove ili stikera sa pop-art tematikom.

Kada je “Temu” lansiran prije dvije godine, malo ko je očekivao da će se pretvoriti u toliki hit. Međutim, bez obzira na popularnost i više nego primamljive cijene, preporučljiva je, ipak, zdrava doza opreza. Ako ništa, bar zbog onog najpopularnijeg lajfkoučerskog klišea koji kaže da je u životu uvijek potrebno tri puta mjeriti i jednom sjeći.

Već sad su mnogi razočarani kvalitetom onog što su ugledali na onlajn prodavnici, a poštar im je donio nešto što je svjetlosnim godinama daleko od ušminkane “Temu” fotografije. Realnost je surova i govori nam da na “Temu” platformi neki brendovi mogu ponuditi kvalitetne proizvode po izvrsnoj cijeni, dok bi vas neki drugi mogli i te kako razočarati.

Kao savjet za opreznu kupovinu, neki od kupaca navode obavezna čitanja preporuka i ocjena proizvoda, naročito za tehničke stvari koje su po pravilu skuplje od jeftinijeg robnog džanka kojim je “Temu” preplavljen.

U grupi posvećenoj iskustvima koja su imali korisnici tokom kupovine na platformi “Temu”, korisnica “Fejsbuka” postavila je pitanje: “Kako se dobijaju besplatni proizvodi?” Mnogi članovi grupe podijelili su svoja iskustva, a jedna od osoba je napisala: “Ni popust nisam dobila, a ne besplatno”, dok je druga izjavila: “Moje porudžbine nisu ispod 5.000 dinara, imam šest, i nisam dobila ništa gratis”. Naravno, postoje i drugačija iskustva. U nekim slučajevima korisnici su imali ponudu da dobiju nešto besplatno uz određenu kupovinu, ali mnogi smatraju da uslovi nisu jasno definisani.

Dakle, ne treba biti nešto pretjerano pametan, naravno da je dobrodošlo da se uđe u pomodarsko kolo i naruči ultrajeftin proizvod, puno povoljniji nego u našim trgovačkim lancima.

Samo pamet u glavu i dobro ispitajte sve mogućnosti, kvalitet proizvoda, njegovo porijeklo, ali poslušajte i ostale kupce kojih je, sudeći po nezaustavljivom rastu popularnosti ove prodavnice, na milione širom svijeta. Valjda će se naći neko ko je postavljen na realna podešavanja pa će vas na vrijeme upozoriti na opasnost ili će vam ipak aminovati sadržaj korpe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Drogirana Evropa
Drogirana Evropa
Oprezno za volanom
Oprezno za volanom
Kad maske izblijede
Kad maske izblijede
Draško i PDP
Draško i PDP
Bečki kadet
Bečki kadet
Vrijeme provjera
Vrijeme provjera
Gluvi na radnička prava
Gluvi na radnička prava
Milo nejaki
Milo nejaki
Firme kao na traci
Firme kao na traci
Tužno sjećanje
Tužno sjećanje
Iskaznice moje mile
Iskaznice moje mile
Nenadmašan u mržnji
Nenadmašan u mržnji
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana