Juriš na funkcije

Vedrana Kulaga Simić

Iako se u potpunosti još nije slegla prašina koju su podigli posljednji lokalni izbori u BiH, i više je nego jasno da kampanja za ljeto/jesen 2022. godine uveliko traje, što potvrđuje nepisano pravilo da borba za glasove u ovoj zemlji nikada zapravo ne prestaje, imajući u vidu i to što se izbori održavaju svake dvije godine.

Priprema terena za opšte izbore je počela na gotovo svim adresama, a već ove sedmice predstavnici odbora SNSD-a iz FBiH okupiće se u Odžaku, gdje počinje priprema strategije za okupljanje srpskog bloka u tom dijelu BiH, a sve s ciljem da se prekine dosadašnja praksa da interese srpskog naroda brane oni iza čijih imena stoje simboli bošnjačkih i hrvatskih stranaka.

Srba u Federaciji je sve manje i manje, kao i njihovih prava. Najbolji dokaz tome je nepobitna činjenica da godinama nikako ili “na guranje” uspijeva da bude popunjeno 17 stolica koje im pripadaju u federalnom Domu naroda. I tu prednjače “srpski delegati” iz SDP-a, SDA, HDZ-a, Liberalne stranke... koji se nisu nešto trudili da stanu u zaštitu Srba i srpskih povratnika u Federaciju, a prilika i potreba bilo je napretek.

Dio krivice za tu višegodišnju realnost nose i stranke sa sjedištem u Srpskoj koje imaju predstavnike na federalnoj političkoj sceni, jer im nedostaje ono najpotrebnije - jedinstvo.

To niko ne može poreći. Svaki put, posebno pred opšte izbore, posegne se za pričom o tom jedinstvu, naglašava da je to jedini put da se Srbima, koji su u FBiH sigurno sada i ispod statističke greške, obezbijedi bolji život kroz veća prava i zastupljenost u tamošnjim institucijama, ali se do toga teško ili nikako dolazi. Ako bi se načelno došlo do zajedničke liste ili platforme, većinom bi pucalo pred finiš ili ako opstane, pucalo bi nakon konstituisanja vlasti jer bi neki lični interesi uzeli primat i zauzeli prvo mjesto u politikama.

Kadrovi iz srpskih partija u FBiH, ali svi do jednog, bez obzira na to šta piše na njihovoj članskoj karti, moraju biti za Srbe u FBiH. I za onu baku koja se vratila na ognjište i za mlade nade kojima moraju da usade tu ideju borbe za prava Srba jer samo tako mogu da zaštite zemlju s koje su potekli.

Svaki narod ima pravo da bira svoje predstavnike, a njihova obaveza na prvom mjestu mora da bude briga o tim istim ljudima koji su ih i birali i koji su u njima vidjeli sposobnost i volju da se srcem bore za njihova prava.

Tako su mogli da se ponašaju zvanični predstavnici Srba u institucijama vlasti u FBiH iz redova stranaka sa sjedištem u Federaciji, ali nisu, te i zbog toga gledamo ovo što gledamo. Da povratnici, između ostalog, uvijek imaju više pomoći iz Republike Srpske i Srbije, svojih bivših komšija i nekih donatora nego od onih koji se vode kao njihovi predstavnici. Njima svaka čast, a ovima u foteljama opomena i nada da će promijeniti ploču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana