Jo­van Vi­do­vić

Go­ran Maunaga
Jo­van Vi­do­vić

Po­sli­je iz­vje­šta­ja CJB Banja Lu­ka Okru­žnom tu­ži­laš­tvu o po­činjenom kri­vi­čnom dje­lu, u ko­me se bi­zni­smen Jo­van Vi­do­vić sumnjiči da je sa svo­jim di­re­kto­ri­ma ošte­tio Ur­ba­nis­ti­čki za­vod RS i budžet RS za vi­še od mi­li­on ma­ra­ka, Vi­do­vić nam je svi­ma po­ru­čio da su "za sve kri­vi me­di­ji i me­dij­ska kam­panja ko­ja je po­kre­nu­ta pro­tiv njega".

Ako čo­vjek njego­vog pro­fi­la ne op­tu­žu­je ni po­li­ci­ju, ni su­do­ve, ni tu­ži­laš­tva, čak ni po­li­ti­ku, po­li­ti­ča­re ni "po­li­ti­čku odlu­ku", ne­go isključi­vo me­di­je, na­ra­vno one ko­je ni­je uspio da ku­pi i po­dmi­ti, to go­vo­ri da je sve ove go­di­ne bio za­šti­ćen od ovih ko­je ni­je pro­zvao, i da bi to bio i da­nas da ne­ma me­di­ja na ko­je je ki­van.

Za­to je on ljut i za­to da­nas na te me­di­je šalje svo­je di­re­kto­re, ko­ji su još na slo­bo­di, u po­ku­ša­ju da te me­di­je dis­kre­di­tu­je, a no­vi­na­re os­ta­vi bez po­sla.

Da su ra­ni­je fun­kci­oni­sa­le in­sti­tu­ci­je sis­te­ma i da je za­kon pri­mjenjivan ka­ko tre­ba, Vi­do­vić bi da­nas bio naj­ki­vni­ji na drža­vu, odno­sno en­ti­tet, na te in­sti­tu­ci­je i na za­kon, umjes­to na me­di­je. Ali ni­kad ni­je ka­sno, pa Vi­do­vić mo­žda to i pos­ta­ne u slu­ča­ju da se ova pri­ča do kra­ja is­pri­ča po pra­vu i za­ko­nu, ka­ko je, evo, i za­po­če­la.

Ka­ko pred­sta­vi­ti, ka­ko do­ča­ra­ti stvar­ne raz­mje­re kri­mi­nal­no-ko­rup­cij­ske ho­bo­tni­ce ko­ju je go­di­na­ma, od ra­ta do da­nas, uspos­tavljao i uspio da for­mi­ra Vi­do­vić?

Mo­žda ova­ko: sva­ko od nas tre­ba­lo bi da se upi­ta šta bi mu sve tre­ba­lo i do­kle bi ta mre­ža mo­ra­lo da se­že pa da usred Banje Lu­ke pri­svo­ji vi­še od 200 du­nu­ma naj­boljeg gra­đe­vin­skog zemlji­šta a da to ni­ko­me ne pla­ti, i da za to ne bu­de kažnjen i da ne od­go­va­ra? Da sva­ko od nas po­ku­ša da od­go­vo­ri na pi­tanja na ko­jim po­zi­ci­ja­ma i u ko­jim sve in­sti­tu­ci­ja­ma bi tre­ba­lo da ima­te svog čo­vje­ka i do­kle mo­ra­ju da se­žu ko­rup­ci­ja i or­ga­ni­zo­va­ni kri­mi­nal u slu­ča­ju ka­da mo­že­te da gra­di­te gdje ho­će­te, ka­ko ho­će­te i šta po­že­li­te, da pri­svo­ji­te pre­du­ze­će ko­je že­li­te? Da os­ta­vi­te 2.000 radnika bez po­sla i da svo­je bo­gat­stvo neo­gra­ni­če­no uve­ća­va­te pre­ko akcij­skih i ber­zan­skih mal­ver­za­ci­ja? Šta bi me­ni, te­bi, osim kri­mi­no­ge­nih ka­ra­kte­ra i svi­jes­ti, još bi­lo po­tre­bno pa da "pos­ti­gne­mo" sve to? I šta bi ko­na­čno tre­ba­lo da se de­si pa da se u za­tvor ide zbog po­kra­de­nih mi­li­ona, a ne zbog ukra­de­ne ko­ko­ške?

Ov­dje sam na­veo sa­mo one po­dat­ke i do­ka­ze do ko­jih sam do­šao kroz no­vi­nar­sko is­tra­ži­vanje, ta­ko da ovo ni­je po­ku­šaj vršenja uti­ca­ja na pri­pa­dni­ke is­tra­žnih i pra­vo­su­dnih in­sti­tu­ci­ja. Ali, ako oni bu­du ra­di­li svoj po­sao ka­ko tre­ba, do­ka­zi do ko­jih bi tre­ba­lo da do­đu u pre­dme­tu Vi­do­vić mo­ra­ju da bu­du i broj­ni­ji i ja­či od no­vi­nar­skih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana