Još jedan krug

Vedrana Kulaga Simić

Domaća izborna pravila i navike su duže vrijeme u žiži javnosti i u BiH i daleko od njene granice i ponovo se ova 2021. godina pominje kao ona koju treba i moraju da iskoriste lideri i stručnjaci kako bi skrojili daleko bolji zakon i po mjeri svih.

Izborno zakonodavstvo BiH je trn u oku mnogih. Godinama se pokušava kroz interresorne radne grupe i u stranačkim kancelarijama doći do promjena zakonskih odredbi, ali gotovo nijedan ozbiljniji korak nije napravljen do sada. Jedan od razloga za to “leži” u komplikovanom sistemu i odnosima unutar BiH te činjenici da nekima i odgovaraju pravila koja su na snazi te činjenicu da je otvaranje Ustava, zbog klasičnog nepovjerenja i političkih smicalica, uvijek opasna stvar.

I ponovo je, na samom početku mandata aktuelnog saziva radne grupe koja je dobila zadatak da usaglasi nova pravila, ili barem dio njih, jedino jasno da ne treba mnogo očekivati ni ovaj put jer se poslije svakog zasjedanja vidi da su stavovi strana u BiH sve samo ne isti ili približni.

Zapelo je i prije nego su počeli, a nastavak je bio sličan startu sve do sada i teško da tu stranci, koji su ovih dana “okupirali” BiH mogu nešto, iako je njihovo prisustvo poželjno samo u smislu davanja eventualne podrške i savjeta, a nikako diktiranja pravila.

BiH je veliki problem i sebi i onima koji još u njoj pokušavaju da pronađu sebe i poslove od kojih mogu sebi i porodici obezbijediti normalne uslove za život. U ovoj zemlji još nije stavljena tačka na neke ideale i želje koje nisu pojedinci ostvarili tokom ratnih devedesetih godina, zbog čega još traže puteve da to u miru sprovedu u djelo, ne obazirući se na činjenicu da je zemlja novi opis i ličnu kartu dobila u Dejtonu. I kada je utvrđeno da je to, milion puta ponovljeno do sada, zajednica koju čini dva entiteta i tri konstitutivna naroda, uz one iz reda ostalih kojima, takođe, treba da budu osigurana osnovna ljudska prava.

Izborni zakon, odnosno izborna pravila su samo jedna od tema o kojima se priča i koja pokazuje različitosti na terenu, ali to mora biti završeno. Ne samo jer je obaveza koju je na naš prag poslao zvanični Brisel, već kako bi popravili izborni proces te imali bolju podlogu za bolje izbore. Ali, BiH je komplikovana i teška pa je, kao i do sada, sve uvijek neizvjesno i na dugom štapu, bez obzira ko došao i ko šta pričao.

I sve dok se vrtimo u krugovima inata i traženja nemogućeg, nećemo stići nigdje. Dobrog koraka neće biti sve dok svi, a posebno pojedinci u FBiH, ne shvate da ne mogu sve konce držati u svojim rukama i da ne može sve da bude onako kako oni žele i zamišljaju godinama, godinama unazad.

Sve promjene i boljitak zavise isključivo od domaćih lidera i sve dok oni ne budu htjeli kompromis i napredak, teško da će ga i biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana