Još 23 dana

Žarko Marković

Sedam dana prošlo je otkako su lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA potpisali sporazum o formiranju vlasti, a na sprovođenju odredbi tog dokumenta učinjeno je jedno veliko ništa, što u prevodu znači da je do blokade zemlje, koju je, u slučaju da sporazum ne bude realizovan u roku od 30 dana, najavio Milorad Dodik, ostalo još 23 dana.

Sedam dana potrošeno je na tumačenja samo jednog člana sporazuma, onog koji se tiče puta u NATO. Da je stvar ozbiljna, svjedoči i činjenica da su u pojašnjenja uključeni i lingvisti. Međutim, taj član postavljen je tako široko da ga ni najveći lingvisti ne mogu do kraja protumačiti, a to ne uspijevaju ni ovdašnji sveznajući politički analitičari.

Otuda nije čudo što ga u svoju korist tumači i Bakir Izetbegović, a i njegovi politički protivnici, a onda i Milorad Dodik, pa i opozicija u Srpskoj. Jedini koji se, vrlo vješto, ne upušta u tumačenja je Dragan Čović, ali od njega se svakako ne očekuje da kaže nešto konkretno.

I dok Čović tvrdi da BiH “neće moći da izbjegne formiranje vlasti”, činjenica je da su u naredna 23 dana, imajući na umu glomaznost procedura na zajedničkom nivou, šanse za završetak procesa imenovanja novog Savjeta ministara svedene na minimum. U Banjaluci se hitne sjednice parlamenta ili vlade zakazuju bez ikakvih problema, u roku od dan-dva, dok je u Sarajevu sve tromo i usporeno, ni blizu efikasnosti na kakvu je navikao Milorad Dodik u Srpskoj. I to je valjalo imati na umu prilikom određivanja roka.

A da li idemo u NATO ili ne, odgovor vjerovatno ne bi znala ni u ovaj proces ranije uključena baba Vanga, da je, kojim slučajem, živa (Dodik, Bratunac, 6. jula).

Ako bismo se držali samo prve rečenice spornog člana koja kaže: “Nastaviti integracijske procese u skladu sa Ustavom i zakonima, usklađujući stavove i interese svih nivoa vlasti u BiH”, onda bi se reklo da nećemo jer Srpska je i te kako nivo vlasti i ima službeni stav o vojnoj neutralnosti.

Ako bismo se držali sljedeće rečenice: “Potvrditi opredjeljenje za unapređenje odnosa sa NATO-om, ne prejudicirajući buduće odluke u vezi sa članstvom BiH. Sve aktivnosti u ovom smislu provode se u skladu sa svim relevantnim odlukama Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH i Savjeta ministara BiH, a imajući u vidu ustavnu nadležnost Predsjedništva za provođenje vanjske politike”, onda se neki put, koji automatski ne podrazumijeva članstvo, ka Briselu ipak nazire jer, koliko ih god neko osporavao, određene “relevantne odluke” na tom putu postoje.

Treća, pak, rečenica: “Komisija za NATO integracije BiH će sarađivati sa svim relevantnim institucijama s ciljem realizacije odnosa sa NATO-om, uključujući izradu nacrta i planova, na bazi odluka Predsjedništva BiH i Savjeta ministara BiH”, sluti na neko srednje rješenje jer upravo je ova komisija izradila i famozni Godišnji nacionalni plan (ANP) za koji Dušanka Majkić prije par dana “Glasu” reče da je loše napisan i da bi se morao ponovo pisati.

Moguće je, dakle, da nova komisija pri novom Savjetu ministara, bolje napiše ANP, ali ni to ne mora ništa da znači. Kada Savjet ministara konačno bude formiran. Ako bude. Ostala su još 23 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana