Jezik

Goran Maunaga

Već treću godinu, s kraćim ili dužim prekidima, bošnjački đaci u Konjević Polju i Vrbanjcima, a sada i u naseljima oko Zvornika, bojkotuju nastavu zbog neuvođenja nacionalne grupe predmeta i, posebno, zbog neispunjavanja prohtjeva da im se jezik koji uče zove "bosanski", dok u FBiH ničeg ni sličnog bojkotu nema, iako su srpski učenici po tom pitanju diskriminisani u svakom kantonu.

Da se tu ne radi samo o pukim interesima roditelja i učenika pokazuju uporna okupljanja roditelja, isto kao i njihovo svjesno kršenje, nepoštovanje odredaba Ustava Srpske koje jasno kažu da Bošnjaci u Srpskoj govore jezikom bošnjačkog naroda, dakle bošnjačkim, a ne bosanskim jezikom.

Isto tako, jasno je propisano da se grupa nacionalnih predmeta uvodi onda kad u razredu ima najmanje 18 učenika određene nacionalnosti, ali organizatore bojkota i roditeljskih okupljanja to ne zanima. Oni preko tih zahtjeva, naravno, vide dalju unitarizaciju BiH.

Njih ne interesuje ni to što su, recimo, u Tuzlanskom kantonu "Službene novine" objavile da u srednjim školama tog kantona postoje samo bosanski i hrvatski jezik.

Baš niko se ne pita šta to bi u FBiH sa konstitutivnošću srpskog naroda i zvaničnom, službenom upotrebom srpskog jezika, gdje taj jezik nestade?

Je l' tamo nema baš nijedno srpsko dijete da bi ga učilo, ili ih ima, ali ćuteći uče "bosanski" ili hrvatski jer tako, jednostavno, moraju pošto su u manjini?

I kako to da se iz FBiH o toj temi ne čuje nijedan srpski glas, a kamoli da ima nekakvih bojkota nastave ili roditeljskih okupljanja?

Dakle, ništa od toga nema, ali zato ima to da u Srpskoj njen potpredsjednik Ramiz Salkić, preko neustavnih zahtjeva i skoro nasilnih protesta radi na njegovom ukidanju. Na sve to treba dodati i interese onih kojima nije uspjelo da prošle godine nasilne demonstracije prošire i prenesu u Srpsku s ciljem njenog rušenja. Zato vlasti RS u slučaju ovih zahtjeva samo treba da se striktno pridržavaju Ustava i zakonskih propisa.++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana