Jezik ulaznica za posao

Danijela Bajić

Uvjereni da im je jedina šansa da nađu zaposlenje odlazak u inostranstvo najčešće se mladi od 20 do 30 godina masovno upisuju na kurseve stranih jezika, od kojih su najpopularniji njemački i engleski.

Međutim, ne manjka ni onih koji trbuhom za kruhom planiraju u neku od skandinavskih zemlja, kao ni mladih ljudi koji bi školovanje nastavili u nekoj od evropskih, pa i svjetskih metropola, zbog čega po osnovno znanje iz jezika zemlje u kojoj planiraju da se skrase odlaze u škole stranih jezika.

Poslije diploma, za stotine registrovanih na birou, učenje stranog jezika uglavnom je korak ka poslu. Recimo, u Njemačkoj nema viška radno sposobnih.

Ako se uzme u obzir činjenica da tamo ne pitaju odakle neko dolazi, već šta može da radi, ne čudi ovdašnje interesovanje za učenje, između ostalog, njemačkog.

Osim medicinara, za strane jezike su zainteresovani veterinari i inženjeri.

Koliko su stanovnici Srpske navalili preko granice ne dokazuju samo gužve u ambasadama i konzulatima, nego i dugi redovi ispred škola stranih jezika, koje se danas mogu naći na svakom koraku.

Nažalost, najmanje je onih koji se na neki kurs stranog jezika upisuju u želji da prošire svoje znanje i vidike iako je poznavanje bar jednog stranog jezika postala neophodna potreba u svakodnevnoj komunikaciji.

Tako da izreka "Koliko jezika znaš, toliko vrijediš" u današnje vrijeme još više dobija na značaju, jer mnogu jezici predstavljaju i ulaznicu za posao.

Ima i onih koji putem ovih škola odlaze u inostranstvo da uče strani jezik, od kojih se, sigurno, malo ko i poželi vratiti. U svoj ovoj priči, najviše koristi u Srpskoj imaju vlasnici škola stranih jezika, kroz koje tokom godine prođe i do 1.500 polaznika.

Zato nije ni čudo što se svaki dan otvori bar jedna škola stranih jezika u Srpskoj, čiji vlasnici zasigurno još neće napustiti BiH i krenuti put Evropske unije.

Zato danas za nekog ko ne želi da napusti svoju domovinu jedino privremeno rješenje je otvaranje škole jezika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana