Jeftinije za tri feninga

Marijana Miljić Bjelovuk

Građani BiH i u ovim teškim vremenima kada grcaju u problemima, moraju se povinovati neodgovornim pojedincima jer jednostavno drugog izlaza nemaju.

 

Prvi u tom redu su naftaši koji očigledno slijede praksu vlastodržaca, jer u ovoj krizi ne vode računa o građanima kao i oni koji vode ovu zemlju, a to potvrđuju i držanjem rekordnih cijena goriva. Očigledno im se može pa to rade. Jer da ne može, to sigurno ne bi radili.

Građani nijemo gledaju na njihovu politiku i samo sliježu ramenima. Komentarišu između sebe. I na kraju, šta će idu i toče gorivo kolika god da je cijena. A i šta bi, drugog rješenja nema. Osim, možda da kupe bicikl pa da voze par kilometara do posla, a neki i rute koje se mjere desetinama kilometara. Uostalom to su i savjeti ovih drugih da malo izvuku ključ i motora i da “pedalaju” do radnog mjesta ili pak da prošetaju do posla. To su rješenja koja se nude građanima. U ovom vremenu, naravno, nisu izostale ni šale političara, jer su pojedini najavljivali pojeftinjenje gorivo, simbolično, od 1. aprila. Nema šta, baš fino. 

I dok se jedni i drugi, ništa drugo, nego ismijavaju građanima, njihove kolege u okruženju, naravno, što je i za očekivati od normalnih država, obaraju cijene goriva ili pak donose mjere da bi zaštitili svoje stanovništvo u ovom groznom vremenu.

Na ovom našem aljkavom tržištu naftaši se drže jedne te iste prakse godinama i to im prolazi za rukom. Čim cijene nafte skoče u svijetu, oni taj trend, podrazumijeva se, prate. Jer, bože moj, mora se, poskupjelo je. S druge strane, kada cijene padaju, ne, naravno ne moraju se to­g pravila držati. Ako se i rijetki odluče da pojeftine gorivo, to urade za dva, tri feninga. Toliko je to pojeftinjenje malo da ga građani ne primijete. Očigledno je da srama i stida nemaju, jer su “nabili” cijene toliko da smo premašili i zemlje okruženja kao što je Hrvatska i Slovenija.

Ne stidi se niko od naftaša ni kada čuje da je u Hrvatskoj u roku od dvije sedmice pojeftinilo gorivo za čak 40 feninga po litru, dok su oni eto, ove sedmice, pojedini, ne svi, uspjeli da svoje cijene koriguju za čak “tri feninga”, Pa da nije žalosno, bilo bi smiješno. A građanima nikako nije do smijeha u ovim paklenim vremenima. U svoj toj praksi divljanja cijena pojedinci su podivljali i svoju zaradu sa formiranjem većih cijena od dozvoljenih za više od milion maraka samo u jednom mjesecu. Naravno, knjige svih nisu prečešljane. A da jesu, rezultati bi bili toliki da bi se vjerovatno i oni sami šokirali koliko su zaradili. Očigledno, dok jednim ne smrkne, drugima ne svane. A proljećno sunce je i te­ kako izgleda ogrijalo naftaše. Ništa nam drugo ne preostaje nego da se nadamo da će imati kišno ljeto, a da će građane grijati sunce po pitanju cijena goriva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana