Jeftini trikovi

Željka Domazet

SDS se odavno okrenuo populističkim potezima i navodnoj brizi za građane, a potvrđuje to i njihov najnoviji prijedlog o ukidanju akciza na gorivo namijenjenih za putnu infrastrukturu.

Više od stotinu miliona maraka je već prikupljeno i čeka da se rasporedi da bi putna infrastruktura mogla nesmetano da se gradi, a SDS bi svojim prijedlogom da ukine izvor finansiranja i da Srpsku ostavi sa najlošijim putevima u regionu. Akcize jesu donijele povećanje cijene goriva za 18 feninga po litru, ali ne i njegovo drastično poskupljenje, koje je potom uslijedilo usljed rasta cijene nafte na svjetskom tržištu, na koje teško mogu da utiču i velike sile poput Amerike i Rusije, a kamoli nejaka BiH.

Mada su sve stranke koje čine i vlast i opoziciju potpisale Reformsku agendu u kojoj je navedeno da se moraju naći garancije za sredstva potrebna za izgradnju puteva, odmah nakon potpisa SDS, odnosno stranke Saveza za promjene zaboravile su šta su obećale evropskim zvaničnicima. U cijeloj priči ne bi bilo ništa sporno da su eventualno za izgradnju putne mreže našle neku alternativu ili povoljniju opciju, ali bez aduta i valjanih poteza, populistički su posegnuli za ukidanjem akciza vjerujući da će tu šarenu lažu narodu prodati uz lažno obećanje da će mu nakon toga biti bolje. Oni koji smatraju da je bolje putovati pohabanim putevima ili makadamom umjesto savremenim saobraćajnicama jedino mogu povjerovati ovakvim potezima.

Kada se ima u vidu odnos snaga među onima koji odlučuju o zakonskim prijedlozima u Parlamentu BiH jasno je da će ovaj SDS-ov predizborni da se raspadne poput mjehura od sapunice. Sve ovo ne vodi nijednoj drugoj konstataciji do onoj da je SDS, toliko otuđen od realnosti i ogrezao u želji da satanizuje Srpsku i njene institucije, već odavno nezaustavljivo krenuo u rasipanje, pa stoga i ne čude gotovo svakodnevne gužve na izlaznim vratima ove stranke.

Kako vrijeme do izbora neumitno teče, jasno je da polako ali sigurno odbrojava i časovnik za ovu stranku, koja se već odavno otuđila od naroda, realnosti i nekadašnjih ideja na kojima je nastao narodni pokret. Cirkusijada poput ove sa akcizama samo je jedna u nizu epizoda koja je od ove nekada ozbiljne stranke napravila to što danas jeste.+++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana