Jednostrano podrivanje

Željka Domazet
Jednostrano podrivanje

Da su institucije koje bi u BiH trebalo da brane i čuvaju pravo i pravdu u dobroj mjeri krenule stranputicom, pokazuje i činjenica da je upravo Pravobranilaštvo BiH naredilo da se na državu BiH bez ikakvog prethodnog dogovora knjiži imovina koja joj ne pripada.

Na takve poteze Pravobranilaštva upozorio je i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko. On je pozvao Pravobranilaštvo da se mane "ćoravog posla" i da prestane sa kršenjem Zakona o zabrani raspolaganja vojnom imovinom, koji je upravo institucija visokog predstavnika nametnula, pozivajući relevantne političke faktore i institucije u BiH da postignu dogovor oko toga.

Ispoštovalo je Pravobranilaštvo taj zahtjev, ali su se odmah digli SBiH i njen lider Haris Silajdžić, a zatim i ostali iz Sarajeva i pozvali da se Inckov zahtjev ignoriše i imovina uknjiži na državu BiH. Zato jer, eto, tako njima odgovara.

Slovom Dejtonskog sporazuma jasno je rečeno da sva imovina koja se nalazi u entitetima pripada isključivo njima, a od njihovog dogovora i sporazuma zavisi šta će ustupiti institucijama države BiH na korišćenje.

Oko toga šta i kako treba da se ustupi državi na korišćenje i kako imovina treba da se dijeli, više od dvije godine bezuspješno pokušava da se dogovori Komisija za raspodjelu državne imovine.

Zbog različitih opstrukcija od strane pojedinih bošnjačkih članova te komisije do danas nije došlo do dogovora. Preciznije, dogovora nema upravo zbog zahtjeva Bošnjaka da se sva imovina u prvom redu uknjiži na državu, pa da potom entiteti i lokalne zajednice zavise od dobre volje onih koji odlučuju u državi da li će im udijeliti nešto ili neće.

Očito dobro instruisani službenici su na mala vrata, mimo dogovora pokušali da na državu knjiže imovinu koja joj nije dodijeljena i na taj način opstruišući moguće dogovore i na sve načine pokušavajući da zadrže OHR u BiH do unedogled.

OHR je jasno poručio da jednostrane aktivnosti na uknjižavanju imovine podrivaju izglede za postizanje održivog rješenja za pitanje državne i vojne imovine, što vodi daljem odlaganju realizacije programa "pet plus dva" i zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika. A Sarajevu očigledno nije cilj da do toga dođe, nego da BiH i dalje nazaduje i da sve bude po volji Bošnjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana