Jednom diler, uvijek diler

Anita Janković-Rečević

Riječ diler je engleskog porijekla i u prevodu označava trgovca koji se bavi kupoprodajom hartija od vrijednosti. Međutim, dilerom se, prema uličnom slengu, najčešće nazivaju preprodavci opojnih droga.

U slobodnom tumačenju, dilerom bi se mogla okarakterisati i osoba koje želi na lak način da se domogne novca, neko ko ne zna šta znači platu zarađivati radeći čitav mjesec i po deset sati dnevno, osoba bez morala i osjećaja odgovornosti, koja ne mari što svojim “poslom” ugrožava stotine života, i to mahom mladih.

Radi se o ljudima kojima kad jednom osjete okus “lake love” najčešće nikada više ne padne na pamet da svoj hljeb zarade pošteno, pogotovo kada se uzme u obzir da na samo kilogramu prodatog kokaina zarade cifru dovoljnu za kupovinu automobila, što je svota koju običan čovjek ne može da pojmi, ali ni da zaradi mukotrpnim radom za godinu.    

Koliko dileri teško isplivavaju iz kriminalnih voda i da se uvijek vraćaju na “mjesto zločina” pokazuju podaci sudova širom BiH čije sudije najviše posla imaju upravo s optuženicima za zloupotrebu droga, odnosno osobama koje su ranije osuđivane za ista krivična djela.

Ti podaci su više nego zabrinjavajući jer krijumčari droge sve ozbiljnije svoj “posao” razvijaju i na ulicama BiH. Najveći broj sudskih presuda od 2014. do 2017. godine, tačnije 1.441, odnosi se upravo na neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet droge, što je 88 odsto od ukupnog broja svih presuda.

Među onima koji su dobili kaznu najviše je osoba starosti između 18 i 39 godina, što je posebno poražavajuće s obzirom na to da je riječ o ljudima koji su u punoj radnoj snazi i koji bi svojim radom mogli mnogo doprinijeti prosperitetu države. Nažalost, zbog odsustva svijesti i odgovornosti, ti ljudi radije biraju da kriminalnim radnjama nanose štetu svojim sugrađanima gurajući ih u pakao droge. Novac i zaradu stavljaju ispred ljudskih života, bez imalo griže savjesti, iako najveći broj njih ima svoju djecu i porodice.

Pravnicima i nadležnima u BiH koji kroje zakone to bi trebalo da bude dovoljan motiv da pooštre kazne za sve one koji se bave proizvodnjom i prodajom droge.

Novčane kazne u ovakvim slučajevima trebalo bi potpuno eliminisati jer kazniti dilera novcem ne znači ništa s obzirom na to da oni para imaju kao blata. Nikom od njih  nije problem platiti izrečenu kaznu, zato je guranje iza rešetaka na duži niz godina jedino rješenje jer bi se samo tako preprodavcima opijata moglo stati u kraj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana