Jedni ruše, a drugi grade

Veljko Zeljković

Vrijeme očaja, vrijeme nade, jedni ruše, a drugi grade. Stihovi su ovo iz jedne od pjesama legendarne grupe “Azra” iz 80-ih godina prošlog vijeka. Album “Sunčana strana ulice”.

 

Nažalost, ovi stihovi su toliko i danas popularni, što zbog samog Džonija Štulića i “Azre”, što zbog sve iritantnijeg i nerazumnijeg ponašanja pojedinih bošnjačkih političara.

Oni u ovim vremenima očaja na sve načine blokiraju sve strateške i milionske projekte koji bi ovu zemlju mogli izvući iz “crne rupe”.

BiH je vjerovatno jedina zemlja u svijetu koja minira ili opstruiše strateške projekte koji bi donijeli ekonomski napredak zemlji. Ali, očigledno je da nekima izgleda više odgovara “što gore, to bolje”. 

Posljednja u nizu takvih odluka je i ona u vezi sa gradnjom aerodroma u Trebinju. Ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković, iako je sve dogovoreno, u nušićevskom stilu, povukla je krajem prošle sedmice saglasnost na prvobitni memorandum o saradnji između Srbije i BiH za dugo najavljivanu izgradnju ovog aerodroma.

Još jednom se pokazalo da svaki projekat koji ima bilo kakve veze sa Srbijom odmah biva osuđen na višegodišnju blokadu, uz opravdanja o kojima bi mogli da raspravljaju na nekom simpoziju psihoanalitičara.

Uostalom, to se može vidjeti i iz primjera najavljene zajedničke saradnje Srbije i Srpske na gradnji hidroelektrane “Buk Bijela”. Slična situacija je bila i sa gradnjom mosta “Bratoljub” u Zvorniku, autoputa Beograd - Sarajevo... Povlačila se ručna, gdje god se moglo, uz škripu kočnica i paljenje guma.

Pojedini pokondireni bošnjački političari se ponašaju kao da pred vratima BiH stoje redovi investitora, pa ne mogu da se odluče koga će izabrati. Odlaganje i opstruisanje pomenutih projekata, i to samo zato što Srbija i Srpska planiraju da ih sprovedu, vrhunac je licemjerja tih raznih ministarki i ministara, koji BiH pretvaraju u srednjovjekovnu čaršiju i prokletu avliju, o kojoj je pisao nobelovac Ivo Andrić.  

Sve ovo neodoljivo podsjeća i na situaciju u Evropi, koja se zarad neke solidarnosti odriče ruskog gasa i odlučuje da izvrši ekonomski harakiri. Vjerovatno i u Sarajevu slično razmišljaju, da im je “bolje” bez “srpskih investicija”, pa makar i suv lebac jeli. I to govore oni koji nose “luj viton” torbe, “armani” odijela i voze se u skupocjenim službenim vozilima na račun običnih građana. Hoćemo li ikada biti na sunčanoj strani ulice?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana