Jedna zemlja, dvije istorije

Dragana Orlović

Koliko smo samo puta do sada svi čuli ili izgovorili rečenicu - BiH je zemlja apsurda? Vjerovatno i ne pamtimo, niti brojimo. Tu frazu koriste naši političari, akademici i raznorazni ljudi sa malih ekrana. Možemo je čuti u prodavnici, komšiluku, na pijaci ili kod frizera. I sami je nerijetko znamo izustiti uz kafu, onako nonšalantno... Ipak, niko da nas demantuje i kaže da je to fraza i već odavno izlizani kliše.

Naprotiv. Da je BiH zemlja nelogičnosti, potvrđuju iznova mnoge sfere i događaji. Među njima i sistem obrazovanja - koji se razlikuje ne samo od entiteta do entiteta ili od kantona do kantona, nego svaki fakultet vodi svoju politiku. Najnovije dokaze te nelogičnosti "priložio" je  Pravni fakultet u Sarajevu.

Studenti koji odluče da se sa banjalučkog Pravnog fakulteta ispišu, pa školovanje nastave tamo, veoma teško će to učiniti, jer im mnoge položene ispite u Banjaluci na toj visokoškolskoj ustanovi ne priznaju, a najveći problem je istorija, koju im, kako tvrde, u startu "križaju" u indeksu.

Ni nacionalnu, a ni opštu ne priznaju kao istu. Valjda se mnogo razlikuju. Izgleda da Francuska revolucija i ostali istorijski događaji nisu istog datuma bili za profesore u Sarajevu i u Banjaluci. Ko će ga znati.

Paradoksalno je da se ogromna ponuda visokog obrazovanja u BiH ne pretvara u visoku obrazovanost stanovništva. Već politikom prožete upravljačke strukture fakulteta diktiraju kako i na koji način će biti kreirani nastavni planovi i programi.

Sve gore navedeno ide u prilog tezi da se ni državni, a ni privatni fakulteti u cijeloj BiH neće reformisati sami od sebe i da promjene moraju poteći "odozgo".

Proces filtriranja dobrih državnih i privatnih fakulteta nije lak. Potreban je snažan akcioni plan i tim koji bi se bavio svim segmentima obrazovanja (osnovne, srednje i visoko), kao i naukom. Uz sve to, potrebni su kompetentni zainteresovani ljudi, koji će osmisliti i realizovati te planove i promjene. Jedini izgovor da se nešto ne uradi je da se ne umije ili neće, a ne da se ne može. A najlakše od svega je ponavljati frazu da smo zemlja apsurda i ne činiti na tom pitanju ništa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana