Jedna strana

Vedrana Kulaga Simić

Republika Srpska će, nakon ulaska u novu godinu, obilježiti 28. rođendan i to ponovo biti prilika da se svi njeni stanovnici okupe oko tog datuma i onoga za šta je, mučkih devedesetih godina, prekinuto na hiljade života.

Svaka država, odnosno republika ima put, institucije, vlast i opoziciju čiji je zadatak da ukazuje na greške vlasti, ali i da nudi mirna rješenja da bi svima, uslovno rečeno, sutra bilo bolje.

Put kojim Republika i cijela BiH treba da ide je put mira, boljeg života i suživota. Ponekada se čini da sve bilo bolje kada bi se o tim stvarima pitalo običnog čovjeka koji najbolje zna kako živi on i njegovi te najbolje raspoređuje ono što ima u kasi, kako ne bi zafalilo do kraja mjeseca, ali i koji sa strane gleda šta mu servira dio izbornih pobjednika i gubitnika. I krsti se u nevjerici.

Iako je navršeno četvrt vijeka od kada je formirana Republika Srpska, u okolnostima u kojima funkcioniše, to je nedovoljno da sve kockice dođu na svoja mjesta. Samo oni kojima nije stalo do nje, reći će da nema potrebe da se ona i dan-danas brani, jer nijedna država svijeta ne može da vidi šta je čeka sutra. Ko je ne voli i koliko je ta ljutnja velika, a želja za promjenama velika.

Republika Srpska ima nešto više od milion stanovnika. Dosta ih je u posljednjim godinama, kao i generalno u BiH i zemljama regiona, spakovalo kofere, teška srca prešlo preko rodnog praga, znajući negdje u podsvijesti da se vjerovatno, za stalno, tu nikada više neće vratiti. Neki su se i vratili, ali mahom da pomognu najbližima da se i oni spakuju i pođu za njima.

I to ne treba, u neku ruku, da čudi. Aktuelno političko stanje u BiH i RS, a koje “živi” godinama, odrazilo se negativno na ekonomiju, na društveni život, zdravstvo, školstvo... Na sve sfere i polja života.

Određene stvari se, sada, pokušavaju u Srpskoj popraviti. Najave su dobre i za svaku pohvalu, a i ako se obistine, rezultati neće preko noći. Proći će još dosta rođendana prije nego što mognemo da kažemo sada je dobro, te da idemo dalje.

Veliku ulogu u svemu, na sreću ili na žalost, igra politika i zato svi izabrani predstavnici, bilo da se radi o onima u vlasti ili u opoziciji, moraju da se ponašaju kako dolikuje izabranima od strane naroda. Odavno to i sve češće nije, nažalost, tako. Nemile scene na posljednjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske to najbolje potvrđuju.

Daleko od toga da smo najgori na svijetu, ali to narodu nije trebalo. Žal je i što sve više građana na taj najviši dom gleda kao na najniži rijaliti, ali ima puno pravo na to.

Vlast i opozicija, ma koliko bili na suprotstavljenim stranama, moraju da u nekim slučajevima budu na istoj strani, i to je uvijek kada je riječ o najvažnijim vitalnim i nacionalnim pitanjima. Ni oni se tada ne smiju da razdvajaju, a kamoli da dijele narod. To ne bi smjeli nikada.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana