Jedinstvom na licemjerje

Aleksandar Stojanović

Bivši visoki predstavnik, ali i bošnjački političari, pokušali su da nametnute izmjene Krivičnog zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida opravdaju time da “srpski narod mora skinuti teret sa svojih leđa, jer samo je tako moguće pomirenje”.

Oni koji sopstvene žrtve koriste u predizborne svrhe, populističke pretenzije i jeftino politikanstvo danas pričaju kako zapravo žele da skinu teret sa srpskih leđa, a jedina istina je da su taj teret oni na njih nabacili sa željom da nam slome kičmu.

Jedan od lidera opozicionog bloka rekao je da je ovo “jedan od najdelikatnijih trenutaka od nastanka dejtonske BiH” i zaista, nije pogriješio. Srbi su pretrpjeli mnogobrojne prenose nadležnosti, bez obzira na to što su u tome učestvovali i neki srpski predstavnici, pretrpjeli su i najgnusnije kvalifikacije koje su dolazili i iz FBiH, ali i sa međunarodnih adresa. Međutim, kao slobodarski, pravdoljubiv i istinoljubiv narod, ono što je predstavljalo crvenu liniju je uvođenje verbalnog delikta i oduzimanje jednog od najsvetijih ljudskih prava.

S druge strane, oni koji su se stotinu puta pozvali na suverenost države i institucija u BiH, koji su stotinu puta pričali o tome da smo svi građani jedne države, baš kao i prije stotinu godina, počeli su svoju netrpeljivost i mržnju prema Srbima da realizuju preko jednog stranca.

Na takvo licemjerje Bošnjaka Srbi su odgovorili jedinstvom. Srpski narod bije glas nesložnog i podijeljenog naroda, ali istorija kazuje nešto drugačije. Samo u fašističkim i nakaradnim sistemima postoji jednoumlje pa tako postojanje različitih stavova ne predstavlja problem. Ali, baš kao i kroz vijekove, Srbi su bili apsolutno jedinstveni o neophodnosti odbrane svetih postulata - slobode, pravde i istine.

Postoje oni koji to jedinstvo tumače kroz tezu da su svi političari isti, ali važno je razdvojiti jednoumlje i jedinstvo. Dobro je da i kod ovih najnovijih napada na Srpsku postoje različite ideje o pristupu problemu, jer to govori o političkoj i demokratskoj pismenosti naroda.

Jasno je da ova kriza neće biti kratkog trajanja i da će pritisci biti sve jači, a oni će nužno na površinu izbaciti one koji ne mogu mnogo da trpe, koji će nas pokušati ubijediti da je bolje da popustimo da bismo nešto spasili. I takvima ne treba vjerovati. Srpski narod u BiH nikada ne smije da pristane na nametanje, niti da popusti pod pritiscima, jer “kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom”. A Inckov posljednji potez je nečovječan, kukavički i antidemokratski.

U ovom periodu važno je da se vratimo istinskim vrijednostima i sopstvenom biću, da ne sramotimo pretke i da manje osuđujemo i optužujemo. Samo tako možemo ostati nesalomive kičme i uspravne glave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana