Jedinstvo

Svjetlana Šurlan

Jedinstven stav najznačajnijih predstavnika naroda u Republici Srpskoj postignut je o pitanju odbrane Dana Republike, 9. januara. Ovo je bilo očekivano s obzirom na ranije iznesene stavove povodom odluke Ustavnog suda BiH da Dan RS proglasi neustavnim i naloži Narodnoj skupštini Republike Srpske njegovo ukidanje.

Apsurd te odluke Ustavnog suda BiH ogleda se i u činjenici da je čak i Venecijanska komisija 14. oktobra 2013. godine potvrdila da je Dan Republike Srpske, 9. januar, legalan praznik.

Svi politički predstavnici Srba saglasili su se da će Dan Republike i dalje biti slavljen širom Srpske, ubuduće čak i svečanije i u većem obimu. Složili su se i s tim da treba riješiti pitanje stranaca - sudija u ovom sudu koji su odavno trebali da odu.

Očigledno je da predstavnici najjače bošnjačke partije SDA nisu očekivali ovakav odgovor iz RS, a to je potvrdila i njihova jučerašnja ćutnja. Oglasili su se, istina, Sadik Ahmetović i Ramiz Salkić, ali nisu jasno rekli hoće li ili ne, zajedno sa partijama iz Srpske, učestvovati u kreiranju novih zakonskih rješenja kojima će stranci biti ispraćeni kući i kojima će biti regulisano ko će sve biti imenovan i na koji način za sudije u Ustavnom sudu BiH.

Nije se oglasio lider SDA Bakir Izetbegović, koji je i zatražio da bude ukinuta proslava Dana RS na 9. januar jer je istog dana i Sveti Stefan. Izetbegović se, naravno, napravio naivan, kao da ne zna da je i svaki drugi dan jedan od svetaca u pravoslavnom kalendaru. Rekao je da mu ne bi smetalo da je Dan RS 21. novembar, iako je i tada takođe veliki srpski svetac Aranđelovdan.

Suština Izetbegovićevog zahtjeva bila je u tome da bude osporen dan kada je nastala Srpska, a na to nema i ne smije da bude ćutanja iz RS.

Jasno je da o pitanju statusa Republike Srpske nema razlike među političarima u RS, bili u ovoj ili onoj partiji, u koaliciji sa SDA ili ne.

To treba da znaju svi predstavnici druga dva naroda kada i ako pokušavaju da ugroze status Srpske i pitanja koja to definišu.

Istina, jedinstven nastup kao sada iz Srpske je izostao prilikom ukidanja grba i himne, ali to svakako treba da bude nauk srpskim političarima da se samo jedinstvom može sačuvati Srpska. Da samo jedinstveni mogu pobijediti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana