Jedinstvo bez alternative

Vedrana Kulaga Simić

Iako su od završetka ratnih dešavanja na ovim prostorima prošle više od dvije decenije, i dalje, nažalost, svako malo na sceni se pojavi poneka iskrica koja sadašnjost opet vrati u prošlost i oteža put ka budućnosti.

Srebrenica je godinama unazad bolna priča za sve, kako god da se pogledaju stvari, a "pravu" istinu o tome šta se desilo u toj opštini polovinom devedesetih godina svako priča na svoj način i koristi je onako kako trenutak nalaže. Tako će, sasvim sigurno, biti u mjesecima koji dolaze, a koji nam opet pred vrata dovode lokalne izbore.

Srpske stranke u Srebrenici najavljuju da će i ove godine na trenutak zaboraviti različite političke stavove za koje se bore i dati maksimum da bi došle do imena i prezimena jedne osobe iza koje će stati s ciljem pobjede na predstojećim izborima u toj opštini. Te najave iz oba tabora ne smiju ostati mrtvo slovo na papiru i čisto onako izgovorene riječi, već se moraju pokazati na terenu kada za to dođe vrijeme.

Predstavnici stranaka sa srpskim prefiksom moraju ostati dosljedni tim riječima da bi pokazali da drže do ljudi koji žive u toj opštini i da se relaksiraju odnosi koji korijene vuku iz tih nesrećnih devedesetih godina.

Jer za svaki izborni ciklus u Srebrenici vezuju se inženjering i pokušaji prevara da bi Bošnjaci, posebno potpomognuti glasovima iz inostranstva i fiktivnim prijavama, ostali da vladaju tom opštinom i na to moraju svi otvoriti oči i ove godine.

I dok nadležni treba maksimalno da paze i ove godine ko se i pod kojim uslovima prijavljuje da glasa na izborima u toj lokalnoj zajednici, srpski političari moraju pokazati da mogu zajednički, rame uz rame, raditi u interesu naroda kada je to najpotrebnije. Moraju pokazati da su pravi lideri, jer su to pitanja koja nemaju alternativu, koja ne smiju da pokažu svu njihovu međusobnu netrpeljivost i neslaganja, jer za to ima drugih mjesta. Na ključnim stvarima moraju pokazati da su iznad dnevne politike i kupljenja političkih poena kada to od njih traži narod koji im je, svako po svom nahođenju, dao glas za bolju budućnost.

Jedno od tih pitanja je i Dan Republike. Rokovi se probijaju, a neki bliže, ali je važno da političari pokažu da mogu lične interese staviti po strani i zajedno stati iza onih koji su od vitalnog značaja za cijeli narod, za Republiku, bez obzira na to što je nastupila godina borbe za vlast na terenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana