Jedina šansa za dobitak

Marijana Miljić Bjelovuk

Izbori u BiH jedina su šansa da svako dobije ponešto. Od onih najugroženijih kategorija društva, penzionera do radnika, pa sve do onih koji u rukama drže kormilo pojedinih preduzeća, lokalnih zajednica…

Vlasti se trude da ispune sve želje. Svima izlaze u susret. Svima pomažu. Kada bi tako uvijek pomagali, u ovoj zemlji vladalo bi pravo blagostanje. Ali od toga nema ništa.

Tako su u Srpskoj jednokratnu pomoć dobili penzioneri, radnici povećanje plate, a štednje nema ni za ostale kategorije. Pored novca, tu su i razna druga obećanja od poštovanja propisa, donošenja novih akata… Ma, vlada prava idila.

Po ugledu na penzionere i borci su zatražili svoj dio kolača i novčanu pomoć, ali još je nisu dobili. Ostao je mjesec da i njihovi zahtjevi dobiju zeleno svjetlo u Vladi. Ako budu uporni, velika je vjerovatnoća da dobiju sve što žele. Tu su uvijek protesti da se njima zaprijeti ako iz Vlade dobiju odbijenicu. Jer ko će mjesec pred izbore dopustiti da mu ulicama marširaju nezadovoljni borci, radnici?!

Za tim receptom posegnuli su u Konfederaciji sindikata. Protesti ili razgovori. Naravno, već su dobili termin za razgovore i sastanak sa predstavnicima Vlade.

Iz Vlade su prvo zatezali, ali kada su vidjeli da se sindikalci ne šale, dan sastanka brzo je utvrđen i usaglašen. Vjerujemo i da će na sastanku riješiti sve nesuglasice samo da  bi uzburkane strasti u vezi sa mogućim protestima splasnule. Nema sumnje da će upravo biti tako i da će i jedni i drugi izaći sa sastanka sa osmijehom na licu.

Dakle, svi kojima je potrebno nešto iz Vlade, od novca do poštovanja prava, donošenja novih zakona, treba da iskoriste vrijeme sada ili u suprotnom da ćute u iduće dvije godine.

Oni kojima je obećano više novca, ali od Nove godine - prosvjetari, već sada se hvataju za glavu što su dopustili da to na snagu stupi tek za četiri mjeseca, a ne od oktobra. U idućih par mjeseci živjeće u strahu hoće li obećanje vlasti ispuniti. Ali o tom potom. Čuće se u januaru.

Dakle, nije siguran dobitak u avgustu i septembru na igrama na sreću, već isključivo u nadležnim institucijama. To je, nažalost, naša realnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana