Jedimo domaće, jedimo zdravo

Danijela Bajić

Domaći sir, vino, šljivovica, pršut i drugi proizvodi već pri prvom konzumiranju oduševljavaju turiste.

Uprkos tome, namirnice domaćih proizvođača rijetko se mogu vidjeti na stolovima ovdašnjih restorana, što nije slučaj u drugim zemljama. Barem što se tiče prehrane, u razvijenim državama kupuje se isključivo domaće, po mogućnosti lokalno i svježe.

Na primjer, na policama marketa i stolovima restorana u Austriji može se naći oko 80 odsto domaćih proizvoda, dok će svaki Švajcarac prije kupiti sir ili voće i povrće proizvedeno u svojoj državi nego što će se uhvatiti za nešto uvozno, zbog čega je napredak njihove privrede nemjerljiv sa bilo kojom drugom državom.

Upravo zbog tih “prekograničnih” iskustava, serviranje domaćih i samo domaćih namirnica u našim kantinama dalo bi vjetar u leđa poljoprivrednicima iz Srpske koji, osim nekontrolisanog uvoza koji ih pritišće godinama, sada trpe gubitke i zbog virusa korona.

Namjera nadležnih da bude definisana obaveza korišćenja domaćih namirnica u restoranima republičkih preduzeća i ustanova i te kako je obradovala proizvođače voća i povrća, ali i uzgajivače stoke. Kako i ne bi jer su sve vrijeme, uprkos svom radu i trudu, bili poprilično zapostavljeni od strane kupaca. Nepisano pravilo kaže da je većini stanovnika slađe ono što dolazi iz uvoza nego domaće. Jednostavno je tuđe slađe, što potvrđuje i činjenica da godišnje “popijemo” milione maraka negazirane vode iz uvoza pored naših proizvoda, koji su gotovo identičnog ukusa i ambalaže, a uz to su sigurno i jeftiniji.

Tu je i strano meso, ali i mnogi dugi proizvodi koji se po ukusu nimalo ne razlikuju od domaćih, dok se o kvalitetu i te­ kako može raspravljati. Sigurna sam da naši poljoprivrednici više pažnje posvećuju svojim proizvodima i manje ih tretiraju kojekakvim preparatima nego što to rade u inostranstvu kad je u pitanju roba za izvoz.

S druge strane, kupovina tuđe, a obilazak u širokom luku domaće robe je i stvar navike. Kupuje se mehanički, bez razmišljanja o pomoći privredi, republičkom BDP-u ili nekom tamo djedu iz Janje kod Bijeljine koji ima krave, proizvodi mlijeko i od toga živi.

Zato će odluka Vlade RS, ako ništa drugo, bar djelimično uticati na veću konkurentnost i bar malo podstaći jačanje privrede Srpske, posebno u situaciji uzrokovanoj epidemijom virusa korona. A kad je u pitanju promjena svijesti i navike kupaca - na nju ćemo, po svemu sudeći, još pričekati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana